Rapport Richárd állampolgársági ügye

A magyar sakkozó, Rapport Richárd cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint elfogadta volna a román állampolgárságot, noha a román kormány közlése alapján több médium, köztük a Magyar Hang és a Telex is erről számolt be.

A Telexnek adott nyilatkozatában Rapport Richárd elmondta, hogy bár élt Bukarestben két évig, nem vált román állampolgárrá. A sakkozó határozottan cáfolta a sajtóban megjelent információkat, miszerint állampolgári esküt tett volna. "Reggel rengeteg üzenetet kaptam, folyamatosan küldték el nekem a cikkeket. Ezzel kapcsolatban azt szeretném mondani, hogy nem igaz. Ahogy több más sakkozónak, nekem is felajánlották ezt a lehetőséget, de visszautasítottuk" – közölte Rapport.

A FIDE nyilvántartásában Rapport profilján román zászló szerepel, ami a szabályozás lazaságára utal, hiszen egy lakcím is elegendő lehet a zászlóváltáshoz. Az utóbbi időben több sakkozó, köztük az ukrán születésű Kirill Sevcsenko és az Európa-bajnok orosz Alekszandr Motiljev is román állampolgárságot kapott.

Amikor arról érdeklődtünk, hogy tervez-e részt venni a budapesti sakkolimpián szeptemberben, Rapport úgy reagált, hogy ez már egy másik cikk témája lenne, és bár nem zárkózik el a beszélgetéstől, jelenleg nem kíván erről nyilatkozni.

A román miniszterelnök, Marcel Ciolacu által előterjesztett dokumentumon feltűnő, hogy hiányzik róla a pecsét és az aláírás, ami kérdéseket vethet fel annak hitelességével kapcsolatban. Azonban a Magyar Hang szerint az állampolgársági határozat Ion-Marcel Ciolacu miniszterelnök aláírásával jelent meg. Az ügy előzménye még 2022 májusára nyúlik vissza, amikor először felmerült ennek a lehetősége. Rapport édesapja akkor úgy nyilatkozott, korábban mindössze ketten szponzorálták a fiát és amúgy is, a magyar sakk állami és piaci alapú támogatása is messze elmarad a többi sportágéhoz képest.