Kampánykezdet a Széll Kálmán téren és országszerte

Magyar Péter, Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra is a Széll Kálmán téren indították el szombat délelőtt a kampányukat, ahol az aktivisták és a választók is szép számban megjelentek.

Magyar Péter, Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra a Széll Kálmán téren kezdte meg a kampányát, ahol a Fidesz és Magyar aktivistái farkasszemet néztek, de Hidvéghi Balázst, Szentkirályi kampányfőnökét kivéve mindenki kezet fogott egymással. Magyar pultjánál többen álltak sorban, mint a Fideszénél, de csak Márki-Zay Péter rendelkezett mikrofonnal. Az esős reggel ellenére Vitézy Dávid aktivistái már korán felállították az első sátrat, és a június 9-i EP- és önkormányzati választásokra készülve 5 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteniük május 6-ig. Vitézy elsőként érkezett a térre, és bár az EP-választás és Magyar Péter megjelenése miatt nagy a verseny a figyelemért, ő elsősorban a programját szeretné a választók elé tárni. Hangsúlyozta, hogy a jelöltek közül egyedül neki van honlapja és programja.

Magyar Péter hamar a középpontba került, hiszen messiásként tekintenek rá sokan az elmúlt hetekben. Aktivistái alig tudták felállítani a standot, amikor már a rajongók vették körül őket. Magyar is besegített a munkába, és a választók azonnal lerohanták szelfiért és pár szóért. Még néhány spanyol turista is közös képet készített vele. A Tisza Párt június 9-i eredményéről Magyar azt mondta, hogy ha az látszik a Holdról vagy legalább a Karmelitából, akkor gyors változás jöhet az országban. Szombaton 14 budapesti helyszínen kezdték el gyűjteni az ajánlásokat, és pár óra alatt össze is jött a szükséges 20 ezer aláírás, de a gyűjtést folytatják vidéken is. Magyar szerint a Fidesz pultjainál senki sem áll, míg náluk tömegek gyűlnek össze.

A Fidesz pultjait alig pár méterre Magyartól állították fel, ahol Szentkirályi mellett Dombi Rudolf II. kerületi és Fonti Krisztina XII. kerületi polgármesterjelölt is gyűjtötte az ajánlásokat. Hidvéghi Balázs szerint több ezer aktivistával vannak jelen az utcákon, és a kampányban mind a 23 fővárosi kerületet végigjárják. Szentkirályi Alexandra is megjelent, aki eddig kevésbé volt látható a kampányban.

Videó: mobilnépszava

A Széll Kálmán tér aktivistákkal és érdeklődőkkel telt meg, ahol többek között az LMP-s Ungár Péter, a párbeszédes Tordai Bence, és Márki-Zay Péter is megjelent. Márki-Zay a Mindenki Magyarországa Néppárt EP-listájáért kampányol, és bízik benne, hogy két hét alatt meglesz a 20 ezer aláírás. A kampányban négy hétvégén át járja az országot, és Hódmezővásárhelyen is kampányol. A Momentum és Donáth Anna a Nyugati téren, Dobrev Klára és a DK pedig a Garay téren indította a kampányát, ahol Dobrev három célt jelölt ki az EP-választásra és az önkormányzati választásokra.

Győrben már hónapok óta zajlik a választási kampány, ahol a Borkai–Dézsi-csörte mellett más párharcok is kialakultak.

Dézsi Csaba András, a jelenlegi fideszes polgármester szerint Borkai befolyásolható volt, és agresszív kampányra számít. Borkai Zsolt, aki civilként indul újra, szerint ellenfelei mindent bevetnek ellene, de ő nem hátrál meg. Pintér Bence és a DK-jelölt Glázer Tímea is a városvezetés leváltására törekszik. Győrben a DK „mocskos kampányra számít”, és a helyi lakosok a parkolási helyzetet jelölték meg fő problémaként.

Pécsen a Mi Hazánk, a Pécs Jövőjéért Egyesület, a Fidesz-KDNP-ÖPE és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt aktivistái vártak az ajánlóívek átvételére.

Pécsen a kormánypártok és az ellenzéki pártszövetség is a város forgalmas pontjain lesznek jelen, míg a Mi Hazánk kopogtatást tervez. A városvezető ellenzéki pártszövetség szerint a pultozás a láthatóságról és a beszélgetésekről is szól.

Szegeden az Összefogás Szegedért Egyesület kezdte meg az ajánlások gyűjtését, ahol Botka László polgármester is megjelent.

Szegeden a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Fülöp László kommunikációs szakember. A városban a BYD kínai elektromos-autó gyár és a Rheinmetall üzem miatt nagy a tét.

Mosonmagyaróváron a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az LMP és az MSZP közös polgármester-jelöltje, Szabó Miklós kezdte meg a gyűjtést.

Mosonmagyaróváron a DK és a Jobbik által támogatott Reflexum Egyesület jelöltjei is a piacon hirdettek aláírásgyűjtést. Nagy István agrárminiszter a Fidesz-KDNP jelöltjeinek támogatását kérte.