Hamász új bázis létesítését fontolgatja

A Hamász vezetése megfontolja Katar elhagyását, miután a katari miniszterelnök, Muhammad al-Thani bejelentette, hogy országa felülvizsgálja az Izrael és Gáza közötti közvetítői szerepét.

A Wall Street Journal értesülései szerint a Hamász két arab országgal, köztük Ománnal tárgyalásokat folytat egy esetleges új bázis létrehozásáról. A szervezet döntése komoly következményekkel járhat, mivel Katar eddig központi szerepet töltött be a Hamász fogságában lévő izraeli túszok szabadon bocsátására irányuló tárgyalásokban, és a kapcsolati válság miatt ezek a tárgyalások összeomolhatnak.

A katari miniszterelnök nyilatkozata nem sokkal azután hangzott el, hogy a Hamász kijelentette: a túszalku jelenlegi tervezete számukra elfogadhatatlan. Al-Thani hangsúlyozta, hogy országa minden lehetséges módon igyekszik fenntartani a kapcsolatokat a tárgyalások folytatásához, és közvetítő szerepet vállalnak Teherán és Washington között is, hogy megakadályozzák a helyzet eszkalálódását. A miniszterelnök szerint a gázai háború leállítása a legjobb módja a térségben újabb konfliktusok megakadályozásának.

A Hamász a közvetítők javaslatára adott válaszában jelezte, hogy egy hathetes tűzszünetért cserébe csak körülbelül 20 elrabolt személyt hajlandó szabadon engedni, ami fele az eredetileg tett ajánlatnak. Egy izraeli tisztviselő szerint a szervezet "nevetséges kifogásokkal" próbálja magyarázni az elraboltak számának csökkentését az első szakaszban, például azzal, hogy az érintettek közül néhányan nem élnek, vagy nem is tartják őket fogságban.