Hétvégi olvasnivalók politikáról és társadalomról

Jó reggelt kívánunk a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadásával, amely az elmúlt hét legfontosabb cikkeit, videóit és podcastjait foglalja össze. A választások közeledtével a politikai események sűrűsödnek, és számos témában kínálunk érdekes olvasmányokat.

A Fidesz kampányának lapos eseménye mellett Szentkirályi Alexandra sajtó nélküli bemutatkozását is megemlítjük. Vitézy Dávid programbemutatóját hallgattuk meg, és a Momentum választási állapotát is szemügyre vettük. A vidéki nagyvárosokban az ellenzék esélyeit vizsgáltuk, különös tekintettel Kalocsára, ahol három exfideszes is polgármesteri székért indul. Emellett szó esik arról is, hogy a bűnözők polgármesteri pozícióban való megtartása már nem olyan egyszerű, mint korábban.

Magyar Péter országjárásáról és Lázár János Egerben tett kijelentéseiről is beszámolunk, valamint arról, hogy Magyar Péter milyen hatással van a média és a közvélemény figyelmére. A kormány iskolai kórust léptet fel nemzetközi politikai eseményeken, miközben Orbán Viktor egy szélsőjobboldali fórumon vett részt Brüsszelben. A józsefvárosi Diószegi utcában a kormány több önkormányzati házból is ki akarja költöztetni a lakókat, hogy helyükön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedhessen.

A pénzügyek terén Varga Mihály a rezsivédelem rendkívüli terhéről beszélt, de a számok ezt erős túlzásnak mutatják. A bevándorlók számának csúcsáról és a focit burkoltan támogató államról is írtunk, valamint arról, hogy a felsőoktatási dolgozók államtitkárát szembesítették valódi béreikkel.

A múlt sötét eseményeit is felidézzük: a zsidóság kifosztását bemutató elveszettnek hitt iratok kerültek elő, és a holokauszt emléknapján Sulyok Tamás a magyarországi zsidó vezetők előtt beszélt apja nemzetiszocialista múltjáról.

A nemzetközi konfliktusok közül az iráni-izraeli feszültség került előtérbe, miután Irán közvetlenül támadta meg Izraelt. Az orosz-ukrán háború kapcsán Jójárt Krisztiánnal készítettünk interjút, és Zelenszkij főparancsnok-váltásáról is írtunk. Az orosz rockzenészek új lehetőségeiről is beszámolunk, akik a háború következtében kénytelenek voltak elhagyni hazájukat.

Végül a podcast rovatban az esküvőszezon társadalmi, kulturális, jogi, gazdasági és nőkre gyakorolt vetületeit tárgyaljuk.