Tüntetések a Kanári-szigeteken a turizmus ellen

Tízezrek vonultak utcára a Kanári-szigeteken, hogy hangot adjanak nemtetszésüknek a régió turisztikai modellje miatt, amely szerintük fenntarthatatlan, és megfizethetetlenné teszi a helyiek életét.

A Kanári-szigeteken több tízezer ember csatlakozott a tüntetésekhez, amelyek célja a turisztikai ipar sürgős átalakítása és a turisták számának ideiglenes korlátozása. A helyi lakosok szerint a jelenlegi modell, amely évtizedek óta működik, fenntarthatatlan és megfizethetetlen körülményeket teremt számukra.

A demonstrációkat, melyek az "A Kanári-szigeteknek van határa" jelszóval zajlanak, több környezetvédelmi szervezet is támogatja, köztük a Greenpeace, a WWF, az Ecologists in Action, a Friends of the Earth és a SEO/Birdlife.

Víctor Martín, az "A Kanári-szigeteknek elege van" kollektíva szóvivője, aki a tüntetések koordinálását segíti, elmondta, hogy az erőforrások felhasználása és a lakosság jóléte közötti egyensúly megbomlott, különösen az elmúlt évben.

A csoport 11 tagja éhségsztrájkot folytat már egy hete, tiltakozva két tervezett nagy luxusberuházás ellen Tenerife déli részén, amelyeket illegálisnak és feleslegesnek tartanak.

A Kanári-szigetekre 2023-ban közel 14 millió turista látogatott, ami 13%-os növekedést jelent az előző évhez képest és hatszor annyi, mint a szigeteken élők száma. Bár az idegenforgalom a szigetcsoport GDP-jének körülbelül 35%-át teszi ki, a helyiek szerint az ágazat túlterheli a természeti erőforrásokat és kiszorítja őket a bérleti piacról.

A spanyol nemzeti statisztikai intézet adatai szerint a Kanári-szigeteken élők 33,8 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés veszélye, ami Andalúzia kivételével a legmagasabb arány Spanyolországban.

A Guardian beszámolója szerint a tiltakozás nem a turisták ellen szól, hanem arról, hogy az érintett szigetek lakói átfogó elképzelést követelnek Spanyolországban arról, hogyan lehetne megállítani a turizmus negatív hatásait. A helyiek elszálló ingatlanárakról és brutálisan alacsony bérekről is beszélnek.

A rendőrség szerint 20 ezer tüntető jelent meg a tüntetésen, de a szervezők szerint ez a szám megközelíti az 50 ezret. Barcelonában és Madridban hasonló megmozdulásokra került sor.

Fernando Clavijo, a Kanári-szigetek regionális elnöke szerint a változás már elindult, minden intézkedés, amit a kormányzat hoz, a modell felülvizsgálatán alapul. Azt azonban nem részletezte, pontosan milyen lépések ezek. A helyi hatóságok már dolgoznak egy törvénytervezeten, amely szigorítaná a rövid távú bérbeadásra vonatkozó szabályokat, és Clavijo elismerte az idegenforgalom növekedésével járó problémákat, hangsúlyozva az ágazat feletti ellenőrzés fontosságát. Hozzátette, hogy "nem nézhetünk tovább félre", utalva arra, hogy ha nem lépnek fel hatékonyabban, akkor a szállodák tovább fogják növelni tevékenységüket mindenféle kontroll nélkül.