Erdogan a palesztin állam megalapítását szorgalmazza

Recep Tayyip Erdogan török elnök Isztambulban találkozott Iszmail Haníjével, a Hamász politikai bizottságának vezetőjével, hogy megvitassák a Gázai övezetben kialakult helyzetet és a lehetséges tűzszüneti megállapodást.

Erdogan és Haníje megbeszélése során a térség tartós és igazságos békéjének lehetőségeiről, valamint az övezet elleni izraeli támadásokról és a segélyek akadálytalan szállításáról esett szó. A török elnök kiemelte, hogy az Irán és Izrael közötti fegyveres konfliktus nem vonhatja el a figyelmet Gázáról, és a palesztin szervezetek egységét szorgalmazta egy saját állam megteremtése érdekében. A török hivatalos közleményekben azonban nem történt említés a Hamász által elrabolt izraeliekről.

A találkozón részt vett Háled Mesál, a Hamász magas rangú vezetője, továbbá Hakan Fidan külügyminiszter és Ibrahim Kalin, a hírszerzés főnöke is jelen voltak. Fidan korábban egy sajtótájékoztatón sürgette az izraeli megszállás végét és a kétállami megoldásról szóló tárgyalások újrakezdését.

Erdogan a közelmúltban bírálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt a Gázai övezetben történt „tömegmészárlás” miatt, amit Izrael határozottan visszautasított. Törökország a szóbeli támadások ellenére felgyorsította a közvetítést célzó erőfeszítéseit a gázai háborúban, de az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közvetítésével folyó tárgyalások eddig nem hoztak eredményt.

A Hamász terrortámadása, amely 1200 halálos áldozatot követelt, Izrael részéről hadműveletet váltott ki, és a Hamász vezette egészségügyi minisztérium adatai szerint a konfliktusnak már több mint 33 ezer halálos áldozata van.