Új plakátok és ajánlóívek tűntek fel Budapesten

A választási kampányidőszak kezdetét jelzik az újonnan megjelent plakátok és az ajánlóívek Budapesten, amelyek politikai üzeneteket és a jelöltek aktivitását hordozzák.

A választási kampány hivatalosan is elindult április 20-án, szombat reggel, amint azt a legfrissebb hírek is alátámasztják. A választási irodák szombaton, a kampány első napján 466 624 ajánlóívet adtak ki az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson indulni szándékozó jelölteknek és jelölőszervezeteknek. A mai nap során több politikai esemény is történt, amelyek középpontjában Magyar Péter állt, aki a jelöléshez szükséges aláírásokat már összegyűjtötte a pártja számára. Ezen kívül Szentkirályi Alexandrával is összefutott, ami további politikai vitákhoz vezetett.

A Fidesz és Magyar Péter új formációja egymással versengve jelentették be kora délután, hogy összegyűltek az aláírások az induláshoz. Szentkirályi Alexandra az önkormányzati, Magyar Péter és a Fidesz az EP-választáshoz gyűjtötte már első nap össze az induláshoz szükséges ajánlásokat.

A Kutyapárt és a Demokratikus Koalíció (DK) közötti vita sem maradt el, amelybe Donáth Anna is bekapcsolódott. A politikai nézeteltérések ilyen formában való megjelenése jellemző a kampányidőszakokra.

A Külső Mester utcában Túry Gergely fotósunk egy figyelemre méltó plakátra bukkant, amelyen több ismert politikai személyiség, köztük Ursula von der Leyen, Magyar Péter, Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára is szerepel. Ezek a plakátok a választási kampány egyik új elemei, amelyek a városkép részévé váltak.

A választásokig kereken 50 nap hátra van, és a pártok már beindították a kampányrakétáikat. A Fidesz EP-programjáról Választási Manifesztumot tett közzé, a DK a hétvégén tartott kampányindító gyűlést, az LMP "Kezdjünk új korszakot!" címmel tartott sajtótájékoztatót, míg a Jobbik-Konzervatívok Róna Péter EP-listavezetővel nyitották meg budapesti kampányukat.

A választási kampányok során gyakran kerülnek elő különböző kreatív és provokatív módszerek a figyelem felkeltésére, és ezek a plakátok is ezt a célt szolgálják. Az önkormányzati és európai parlamenti választások közeledtével várhatóan további hasonló megnyilvánulásokkal találkozhatunk a városban. Az ajánlásokat csak a választási irodák által kiadott íveken lehet gyűjteni, és az ívek szigorú elszámoláshoz kötöttek: ívenként ezer forint bírságot szabnak ki a választási irodák az elveszett, vissza nem vitt ívekért. Az EP-listák bejelentésének határideje május 3-a 16 óra, az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelöltek május 6-án 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat, az önkormányzati és nemzetiségi választásra pedig május 7-e, 16 óra a listaállítás határideje.