A választási kampány öt legfontosabb kérdése

Ötven nap van hátra a következő választásig, amely során először kerül sor egyszerre az EP- és az önkormányzati választások megtartására Magyarországon. A kampányidőszakban a jelöltek és a pártok minden eszközt bevetnek, hogy meggyőzzék a választókat. A kampány öt legfontosabb kérdése között szerepel Magyar Péter lendülete, váratlan események, újabb szexvideók, Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid esetleges visszalépése, valamint a Kutyapárt komolyodása.

Magyar Péter a februári kegyelmi botrány után vált közéleti szereplővé, és március 15-én új politikai közösséget hirdetett meg Talpra, magyarok! néven. A Tisza Párt színeiben indul az EP-választáson, és a felmérések szerint az ellenzéki pártokat is megelőzheti. A Fidesz szerint már "kipukkant a lufi", de Magyar továbbra is uralja a közbeszédet, és a következő ötven napban is fenn tudja-e tartani az érdeklődést.

A Fidesz a június 9-i EP-választás tétjét a háború vagy béke kérdésére redukálja, de kérdéses, hogy a háború témájának még van-e akkora mozgósító ereje, mint 2022-ben volt.

A 2019-es önkormányzati választásokat meghatározó szexvideók után idén is előkerülhetnek hasonló felvételek. Magyar Péter már márciusban közzétett egy hangfelvételt volt feleségéről, Varga Juditról, de vajon lesznek-e újabb botrányok?

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP jelöltje és Vitézy Dávid, az LMP támogatásával induló civil jelölt is a főpolgármesteri posztért versenyeznek. Karácsony Gergely szerint Szentkirályi visszaléphet Vitézy javára, de mindkét jelölt cáfolja ezt. A felmérések szerint Vitézynek jobb esélyei vannak, de ha mindhárman versenyben maradnak, Karácsony nyerhet.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnöke, Kovács Gergely pólóban kampányol, és az MKKP-nek van esélye győztes polgármestert adni. A párt komoly programokat ír, és a felmérések szerint bejuthatnak a Fővárosi Közgyűlésbe, az EP-választáson pedig akár két mandátumot is szerezhetnek.