Most Ön is dönthet, hogyan szavazzon az EP-ben a magyar-ügyben Ujhelyi István

Az Európai Parlament (EP) közelgő plenáris ülésén, ahol a magyar jogállamiság kérdése is napirendre kerül, Ujhelyi István, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselője, a közösség bevonásával kíván dönteni a szavazatáról. A képviselő honlapján lehetőséget biztosít arra, hogy az emberek véleményükkel befolyásolják, hogyan szavazzon a magyar jogállamiságról szóló állásfoglalásra.

Ujhelyi István, aki tíz év után hagyja el az európai parlamenti képviselőséget, a következő időszakban nem fog képviselői mandátummal rendelkezni, de továbbra is aktív közéleti szereplőként kíván megnyilvánulni. A képviselő az EP e ciklusának utolsó plenáris ülésén egy olyan állásfoglalásra fog szavazni, amely ismételten a magyar jogállamiság helyzetét veszi górcső alá.

Az állásfoglalás tervezete szerint az EP kifogásolja, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárásban nem történt érdemi előrelépés, és a Tanács nem állapította meg a jogállamisági kockázat fennállását. Az állásfoglalás emellett érinti az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányosságait, például az ügyészség munkájába való politikai beavatkozások lehetőségét.

A dokumentum szerint Magyarországon egy választási autokrácia hibrid rezsimje uralkodik, és az uniós források feloldását csak akkor tartja indokoltnak, ha minden területen érdemi előrelépés történik. Az EP-képviselők szeretnék látni, hogy a Fidesz-kormány minden elvárást teljesít, nem csak néhányat, amelyekért a források egy részét közben megkapja.

Az állásfoglalás arra is kitér, hogy az uniós forrásokat helyi és regionális hatóságokon, illetve a civil társadalmon keresztül kellene elosztani, ha a magyar kormány nem működik együtt a jogállamiság hiányosságainak kiküszöbölésében. Új elemként az EP hivatalosan is elítéli az Orbán-kormány Oroszországgal kapcsolatos politikáját és az Ukrajnának szánt támogatások biztosításának vétózását.

Ujhelyi István arra kéri az embereket, hogy döntsék el, hogyan szavazzon: támogassa-e, hogy addig ne érkezzen uniós forrás Magyarországra, amíg nincs érdemi, jogállami garancia a tisztességes felhasználásra, vagy ne foszthassuk meg az országot a támogatástól, még ha ez a közpénz fideszes zsebekbe vándorlását is jelentheti. Az EP-képviselő honlapján lehetőség van a szavazásra, és az utolsó plenáris ülésen a többség akaratának megfelelően fog szavazni.