Heves esőzések okoznak áradásokat és emberéleteket követelnek

Legalább 32 ember vesztette életét Kenyában a heves esőzések által okozott áradások következtében, míg az Egyesült Arab Emírségekben és Ománban is emberéleteket követeltek az ítéletidő miatt.

Kenya több régióját, köztük a Viktória-tó vidékét és a Hasadékvölgy tartományt, valamint az ország északkeleti részét sújtották az árvizek. Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint több mint 40 ezer ember kényszerült otthona elhagyására, és a kenyai vöröskereszt már 35 tábort hozott létre a hajléktalanná vált emberek számára. A termőföldek is jelentős károkat szenvedtek az árvíz következtében. Az esős évszak, amelyet az El Nino időjárási jelenség is befolyásol, várhatóan május végéig tart Kenyában, és a meteorológiai szolgálat további heves esőzéseket jósol az elkövetkező napokra.

A Közel-Keleten is hasonlóan súlyos helyzet alakult ki, ahol az Egyesült Arab Emírségekben emberemlékezet óta nem látott esőzések okoztak káoszt. Az infrastruktúra nem felkészült az ilyen mértékű csapadék kezelésére, ami egy helyi férfi életét is követelte. Emellett Ománban már tizenkilenc ember halt meg a heves esőzések következtében.

A természeti katasztrófák súlyos következményei rávilágítanak arra, hogy a klímaváltozás és az időjárási szélsőségek egyre nagyobb kihívást jelentenek a világ számos részén. Az események arra is figyelmeztetnek, hogy a megfelelő infrastruktúra és a katasztrófa-elhárítási tervek kiemelten fontosak a jövőbeni hasonló helyzetek kezelésében.