Kínai rendőrök magyarországi szolgálata: hiányzó részletek

A magyar kormány nem rendelkezik minden információval a hazánkban szolgálatot teljesítő kínai rendőrökkel kapcsolatban, miközben közeledik a nyári turisztikai szezon kezdete.

A kormányzati kommunikáció alapján a kínai rendőröknek Magyarországon nem lesznek rendőrségi jogköreik, és csak magyar járőrpárban fognak járőrözni, nyelvi segítséget nyújtva. Ezt azzal indokolják, hogy a kínai turisták száma jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, és a kormányzat előrejelzése szerint 2023-ban további növekedés várható.

Április közepén azonban még mindig nem állnak rendelkezésre konkrétumok a kínai rendőrök magyarországi szolgálatának részleteiről, holott a nyári szezon néhány héten belül kezdődik.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője írásban kereste meg a Belügyminisztériumot, hogy megtudja, mely rendőrkapitányságokon lesznek jelen a kínai rendőrök. Rétvári Bence államtitkár válaszában elmondta, hogy a Magyarország Belügyminisztériuma és a Kínai Népköztársaság Közbiztonsági Minisztériuma közötti Együttműködési Megállapodás csak keretmegállapodás, és nem tartalmazza az együttműködés operatív részleteit, így a pontos helyszíneket sem.

Rétvári Bence hozzátette, hogy a megállapodás célja a turisztikai főszezonban és más nagy tömegeket vonzó események idején a közös járőrszolgálat lehetőségének biztosítása, de arról továbbra sincs információ, hogy pontosan hol és hány kínai rendőr fog szolgálatot teljesíteni Magyarországon.