Lengyelországban letartóztattak egy férfit, aki Zelenszkij meggyilkolását tervezte

Lengyelországban letartóztattak egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett egy orosz összeesküvésben, amelynek célja az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij meggyilkolása volt.

A lengyel hatóságok által Pawel K-ként azonosított állampolgárt megvádolták azzal, hogy kész volt segíteni az orosz katonai hírszerzésnek információkat gyűjteni a Rzeszow-Jasionka repülőtér biztonságáról, amely fontos tranzitpont az Ukrajnába és onnan utazó hivatalos személyek számára. A Bloomberg hírügynökség szerint a gyanúsítottat akár nyolc éves szabadságvesztés is fenyegetheti, ha a kémkedési törvények alapján bűnösnek találják. A lengyelországi nyomozás során megállapították, hogy a lengyel gyanúsított maga lépett kapcsolatba az orosz fegyveres erők parancsnokságának képviselőivel, és közölte velük, hogy kész az orosz katonai hírszerzésnek dolgozni.

A nyomozás során a lengyel és az ukrán hatóságok szorosan együttműködtek, és az ügy legfontosabb bizonyítékait az ukrán féltől szerezték be. A német hatóságok is hasonló esettel kerültek szembe, amikor csütörtökön letartóztattak két férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Oroszországnak kémkedtek és terrorcsoport tagjaiként szabotázsakciókat terveztek. A német belügyminiszter az ügyet különösen súlyosnak minősítette.

Volodimir Zelenszkij, aki több mint két évvel az orosz teljes körű inváziója után is igyekszik nemzetközi támogatást gyűjteni országa számára, gyakran használja a Rzeszow-Jasionka repülőteret. Ez a repülőtér nemcsak a hivatalos utazások, hanem az Ukrajnának szánt nyugati katonai segélyek fő csomópontjaként is szolgál. Zelenszkij a Sun című napilapnak adott interjújában elmondta, hogy hírszerző szolgálatai már legalább öt-hat, a megölésére irányuló tervet hiúsítottak meg.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök és jelenlegi orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese angol nyelvű bejegyzésben reagált a lengyel főügyészség és az ukrán SZBU bejelentésére, rejtélyes utalást téve arra, hogy a Nyugat szándékozna merényletet elkövetni az ukrán elnök ellen. Medvegyev a "banderista" kifejezéssel Sztyepan Banderára, a második világháború idején a náci Németországgal kollaboráló ukrán nacionalistára utalt, és a "részeg bohóc" kifejezéssel Zelenszkijre célozgatott, mondván, hogy "Lehetséges, hogy ez az első bizonyíték arra, hogy Nyugaton született a döntés a likvidálásáról".