Mintha puskából lőtték volna ki: 2 nap alatt 1000 kilométert repült egy hattyú Magyarországról

Valóságos csoda történt egy kis hattyúval, amely mindössze két nap alatt tett meg 1000 kilométert Szécsénytől a Fekete-tenger partjáig.

Magyarország nem számít a kis hattyúk fő telelőhelyének, de a költési időszakon kívül ezek a madarak bárhol felbukkanhatnak. A tundraövezetben fészkelő kis hattyúk télen hosszú utat tesznek meg dél felé, hogy élelemhez jussanak a füves pusztákon, és biztonságos helyen éjszakázhassanak a nagy tavakon.

A kis hattyúk Európában leginkább a Brit-szigeteken, Hollandiában, Belgiumban, Németországban és Dániában telelnek, Magyarországon azonban ritkának számítanak. A Pest megyei Acsán talált sérült madár gyógyulása után kapott egy színes lábgyűrűt és GPS-jeladót, majd Szécsény mellett szabadon engedték.

A kis goda tartja a leghosszabb repülés rekordját, amely 13 ezer 560 kilométert repült megállás nélkül Alaszkából Dél-Ausztráliába, Tasmániába 11 nap és 1 óra alatt.

A kis hattyú egy hónapot töltött Magyarországon, majd április 12-én este indult útnak. Romániában pihent, átrepülte a Kárpátokat, és végül elérte a Fekete-tengert. Az utolsó jel az ukrajnai Odessza környékéről érkezett.

A madár jelenlegi helyzetéről keveset tudunk, mivel a háborús helyzet miatt a hálózati lefedettség nem tökéletes. Az MME Madárgyűrűző Központjának vezetője szerint, amint a madár jobb lefedettségű területre ér, megérkeznek az összegyűjtött adatok.