Irán válasza az izraeli fenyegetésre

Iráni tisztségviselők szerint nem lesz azonnali válaszcsapás Izrael ellen, és a lelőtt drónokat az országon belülről irányíthatták.

Egy magas rangú iráni tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy Irán nem tervez azonnali megtorlást Izrael ellen, és nincs megerősítés arról, hogy külső támadás érte az országot. A tisztségviselő hozzátette: „Külső támadás nem ért minket, az elhangzottak inkább beszivárgásra, és nem támadásra utalnak”. A Tasznim hírügynökségnek adott nyilatkozatban teheráni tisztviselők most már tagadják, hogy bármilyen külföldről érkező támadás történt volna ellenük, és azt állítják, hogy „nincs semmi jele” annak, hogy Irán területét külföldi katonai akció érte volna.

Az iráni médiában terjedő információk szerint a lelőtt drónokat Irán területéről irányíthatták, ami arra utalhat, hogy beszivárgók állhatnak a támadás mögött. Ezzel összhangban egy szakértő, aki az iráni tévének nyilatkozott, azt állította, hogy a légvédelem által lelőtt drónokat valószínűleg Irán területéről vezérelték.

Ez a narratíva arra utalhat, hogy Teherán nem kívánja kirobbantani az általános háborút egy Izrael elleni újabb csapással. Hosszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter korábban a CNN-nek adott nyilatkozatában még azt említette, hogy bármilyen izraeli támadást „azonnali és maximális” katonai válasz követne, azonban a legújabb fejlemények szerint Teherán mindent megtesz azért, hogy ne eszkalálódjon tovább a konfliktus Izrael és Irán közt.

A válaszcsapás intenzitásával kapcsolatosan Izraelben sem mindenki elégedett. Itamar Ben-Gvir, izraeli nemzetbiztonsági miniszter "Gyengécske" – ennyit írt ki X-oldalára ma reggel, amiért kemény kritikát kapott az ellenzéktől. Jaír Lapid ellenzéki vezető szerint Ben-Gvir ezzel az egy szóval Izraelt szégyenbe és gúny tárgyává tette Teherántól Washingtonig, és soha, egyetlen biztonsági kabineti miniszter sem okozott még ilyen kárt az ország biztonságának, imidzsének és nemzetközi státuszának.

John Brennan, a CIA volt igazgatója szerint a pénteki dróntámadás következményeit mérlegelve minden azon múlik, hogy milyen mértékű károkat jelent be Irán. Az izraeli csapás okozta károk mértékétől és az esetleges áldozatok számától függően növekedhet a nyomás Iránon, hogy válaszoljon a támadásra. Brennan hangsúlyozta, hogy a Teheránból érkező első nyilatkozatokból tudhatjuk majd meg, hogy belekerülünk-e ebbe a veszélyes eszkalációs spirálba.

A helyzet további alakulásáról a Reuters és más nemzetközi hírforrások nyújtanak majd tájékoztatást.