Aszódi tragédia: Idős férfit öltek meg rablás során

Két rokon és egy hajléktalan nő ellen emeltek vádat minősített emberölés és további bűncselekmények miatt, miután 2020-ban brutális támadás során megölték egy idős aszódi férfi otthonában.

2020 augusztusában két aszódi férfi, akik rokoni kapcsolatban álltak egymással, és az egyikük korábbi élettársa, egy hajléktalan nő, megbeszélte, hogy erőszakkal értékeket szereznek meg egy 70-es éveiben járó sértettől. Az elkövetők betörtek az idős férfi házába, ahol bántalmazni kezdték, többek között fejbe ütötték és megszurkálták. A támadás következtében a sértett nem tudott védekezni, így az elkövetők 32 ezer forint készpénzt és egy elektronikus zenei lejátszót tulajdonítottak el, majd elmenekültek. A sértett a helyszínen halt meg a súlyos fejsérülések következtében.

A Budapest Környéki Törvényszék 2023. december 13-án hozott ítéletében az idősebb férfit 22 év fegyházbüntetéssel és 10 év közügyektől eltiltással sújtotta, míg unokaöccsét életfogytiglani szabadságvesztésre és szintén 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az idősebb férfi a szabadságvesztés háromnegyed részének kitöltése után feltételesen szabadlábra kerülhet, az unokaöccs esetében pedig 25 év után van lehetőség a feltételes szabadságra.

A bűncselekményben segédkező hajléktalan nőt a bíróság bűnsegédként elkövetett rablásért és magánlaksértésért 3-3 év fegyházbüntetésre ítélte.

Az ügyész a fiatalabbik férfi esetében életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérte, hogy csak 25 év elteltével lehessen feltételes szabadságra bocsátani, míg az idősebb férfival szemben a feltételes szabadság lehetőségének kizárását kezdeményezte. Mindkét férfi és védőik, valamint a női bűntárs és védője is fellebbeztek, enyhébb büntetésért vagy felmentésért. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblánál az ügyészi fellebbezést fenntartva, a védelmi fellebbezéseket elutasításra javasolta.