Egy értékes, ellopott festmény került elő Romániában

Romániában bukkantak rá egy oxfordi galériából évekkel ezelőtt eltulajdonított XVII. századi festményre, melynek értéke jelentős. A hatóságok még két további festményt keresnek, amelyeket ugyanabban az időben loptak el.

A BBC beszámolója szerint a festmény, amelyet Salvator Rosa festett és egy sziklás partot ábrázol katonákkal, 2020-ban tűnt el a Christ Church Picture Galleryből, két másik műalkotással együtt. A még hiányzó darabok Sir Anthony van Dyck és Annibale Carracci munkái, és a három festmény összértéke körülbelül 10 millió fontot tesz ki.

A Rosa által festett kép egy olyan férfi birtokában került elő, aki a román hatóságokhoz fordult, és átadta nekik a műalkotást. Az illetőt tanúként kezelték az eljárás során, letartóztatásra nem került sor.

Jacqueline Thalmann, az oxfordi galéria kurátora elmondta, hogy a festmények 1768 óta voltak a nagyközönség számára láthatóak, és a visszaszerzésük kiemelten fontos, mivel így ismét mindenki számára elérhetővé és tanulmányozhatóvá válnak. Thalmann a művek jelentőségét a galéria, a brit és az európai kultúra számára is felbecsülhetetlennek nevezte.

A kurátor szerint pozitív jel, hogy a három eltulajdonított festmény közül egyet sikerült visszaszerezni, és hogy a kép, Európán át történő utaztatása ellenére is, jó állapotban maradt.

A Thames Valley-i rendőrség tájékoztatása szerint az Eurojusttal és az Europollal együttműködve folytatódik a nyomozás a további eltűnt festmények után, és arra kérik az embereket, hogy bármilyen információval, ami a festmények hollétéről szól, jelentkezzenek.