Elhunyt Dickey Betts, az Allman Brothers Band gitárosa

80 éves korában elhunyt Dickey Betts, az Allman Brothers Band egyik alapító tagja, aki a hetvenes évek egyik legnépszerűbb amerikai rockegyüttesének gitárosa és énekeseként számos klasszikus dalt írt.

Dickey Betts, aki többek között az Allman Brothers Band legnagyobb slágerének, az 1973-as Ramblin’ Man-nek a szerzője volt, csütörtökön távozott az élők sorából. Az ő tollából származik a Blue Sky és a Grammy-díjas Jessica című instrumentális szerzemény is, amelyet a BBC Top Gear című tévésorozatának főcímzenéjeként is felhasználtak.

Az Allman Brothers Band, amelyet a southern rock egyik legfontosabb képviselőjeként tartanak számon, 1969-ben alakult meg a floridai Jacksonville-ben. Betts az Allman fivérek, Duane és Gregg Allman mellett csatlakozott a zenekarhoz, amely a rock, a country, a blues és a dzsessz elemeit ötvözve hozta létre a southern rock műfaját. Az együttes az élő fellépéseiről vált híressé, és karrierje során tizenegy arany- és négy platinalemezt ért el.

A zenekart azonban tragédiák is érték. Duane Allman 1971-ben motorbalesetben vesztette életét, majd alapítótársuk, Berry Oakley szintén motorbalesetben halt meg egy évvel később, szinte ugyanazon a helyen. Gregg Allman 2017-ben hunyt el. Az Allman Brothers Bandet 1995-ben felvették a Rock ‘n’ Roll Hírességek Csarnokába, és 2012-ben Grammy-életműdíjat is kapott.