A dubaji özönvíz magyar szemmel: "Olyan volt az egész, mint egy katasztrófafilm"

Víz alatt álló város, a reptér hideg padlóján éjszakázó emberek: Dubaj egyértelmű bizonyítéka annak, micsoda szörnyű következményekkel kell számolnia az emberiségnek, ha belepiszkál a természet körforgásába.

Kedden a Blikk is beszámolt róla, hogy az Egyesült Arab Emírségek egyes részei apokaliptikus helyzetbe kerültek, miután néhány óra alatt rengeteg eső esett. A friss hírek szerint valószínűleg beavatkozás is áll a halálos áldozattal is járó vízözön mögött, mivel az Arab Emírségekben gyakran használnak egy különleges eljárást annak érdekében, hogy több eső hulljon a száraz térségre. A 75 éve nem látott esőzés miatt eddig legalább húszan haltak meg, közülük 19 gyermek.

Krisztina, aki kilenc éve él és dolgozik Dubajban idegenvezetőként, elmondta, hogy kevesebb, mint egy nap alatt esett le két hétnyi eső. A mostani vihar azonban olyan volt, amire az itt élő idősek szerint 75 éve nem volt példa. A helyzetet Krisztina katasztrófafilmhez hasonlította, ahol a gyönyörű luxusautók elhagyatottan állnak mindenütt, mert tönkrementek a víztömegtől.

Csákvári Péter, a Santos Productions projektmenedzsere egy magyarok által szervezett rendezvény miatt utazott a városba, és már a kiérkezése napján tudta, hogy égi háború várható. – A rendezvény szervezője mondta, hogy kapott egy információt "felülről", miszerint este várhatóan huszonnégy órán át tartó vihar kezdődik. Csákvári Péter végül filmbe illő módon jutott ki a repülőtérre, ahol több mint egy napot töltött.

Krisztina szerint természetes viharról, nem mesterséges zűrzavarról van szó. – Úgy tudom, a cloud seeding nem tud ilyen mennyiségű esőt termelni. Általában záporok lesznek a mesterséges felhőkből. Bódi Csabiék néhány nappal a történtek előtt érkeztek haza, és végig érezték, hogy valami nincs rendben. A helyiek arról beszélnek, hogy fellőnek valamit, ami kitisztítja az eget, de úgy tűnik, meglett a következménye.

Istenes Bencéék is a dubaji repülőtéren rekedtek, ahol órákig az épületben ragadtak. Lola már a reptéren várt a becsekkolásra, amikor az eseményeket figyelve úgy döntött, visszafordul, és inkább itthon marad. – Értesültem, micsoda szörnyű helyzet uralkodik kint. Szerintem ezt senki nem gondolta volna...