Donald Trump példátlan, történelmi lépésre készül

Donald Trump volt amerikai elnök kampánya több mint százezer jogászt és ügyvédet készül mozgósítani a 2024-es választások tisztaságának felügyeletére, amit a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság az Egyesült Államok történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként ír le.

A Politico értesülései szerint a kezdeményezés részeként a jelentkezőket kiképzik, hogy felkészüljenek a feladatra. A 2020-as elnökválasztás eredményeit követően, melyeket Trump csalásnak nevezett, a republikánusok most minden lehetséges intézkedést meg akarnak tenni a választások tisztaságának biztosítása érdekében. A kampány bejelentette, hogy százezret meghaladó számú önkéntest és jogászt fognak bevetni és kiképezni a november 5-én esedékes választások felügyeletére.

A Republikánus Nemzeti Bizottság, melynek társelnöke Lara Trump, Donald Trump menye, azt tervezi, hogy ügyvédekkel fogják monitorozni a szavazógépek tesztelését, az előzetes és a választás napján történő voksolást, a levélszavazatok feldolgozását, valamint a választások utáni szavazatszámlálást és ellenőrzést. A kampány célja, hogy ügyvédeket állomásoztassanak a levélben leadott szavazatokat feldolgozó központoknál, és létrehozzanak egy forródrótot, ahol a választók jelenthetik a problémákat.

A Washington Post januári felmérése szerint az amerikaiak egyharmada nem fogadja el, hogy Joe Biden jogosan nyerte meg a 2020-as választást. Trump azóta is folyamatosan állítja, hogy az előző választás nem volt igazságos, annak ellenére, hogy a bizonyítékok ezt nem támasztják alá. "Olyan földcsuszamlást akarunk, amely túl nagy ahhoz, hogy el lehessen csalni" - mondta Trump egy múlt havi virginiai nagygyűlésen. Jelenleg két büntetőeljárás is zajlik ellene, egy szövetségi szinten és egy Georgia államban, a 2020-as elnökválasztás eredményeinek megváltoztatására tett kísérletei, valamint a 2021. január 6-i capitoliumi ostromban játszott szerepe miatt. Emellett New York államban üzleti csalás vádjával, és egy további szövetségi büntetőeljárásban titkosított dokumentumok birtoklása miatt áll bíróság előtt.