Soproni polgármesterjelölt körüli botrány

Megdöbbentő Facebook-kommentek kerültek napvilágra a soproni független polgármesterjelölt, Sovány Endre kapcsán, amelyeket rasszistának minősített egy olvasónk, azonban a jelölt ezt tagadja. A helyi MSZP-sek és a Momentum is támogatásukról biztosították, annak ellenére, hogy a kommentek miatt kialakult politikai botrány országos szinten is visszhangot kapott.

A soproni független polgármesterjelölt, Sovány Endre, aki a helyi MSZP-sek, a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatását élvezi, rasszista kijelentéseket tett egy Facebook-bejegyzésben – állítja egy olvasónk. Sovány Endre azonban tagadja a vádakat és állítja, hogy nem a cigányságra utalt a posztjaival.

A jelölt 2019-es Facebook-kommentjei, amelyekben többek között „sétálgatásról” és „portyázó férgekről” írt, a helyi MSZP-sek és a Momentum támogatása ellenére is napvilágot láttak. A szocialisták helyi szervezete feloszlott és kiléptek a pártból, hogy Sovány mögé álljanak, dacolva az MSZP országos vezetésének döntésével, amely a Párbeszéd-Zöldek jelöltjét, Jakál Adriennet támogatja.

Az Index által is megírt események során a helyi MSZP-sek azzal indokolták döntésüket, hogy az országos elnökség döntése vállalhatatlan volt számukra, és Karácsony Gergely nyomására hozták meg. Az MSZP országos vezetése azonban sajnálja a történteket és újraszervezésről beszéltek.

A politikai hovatartozás kérdésében érdekesnek mondható kommentek Sovány Endre jelenleg is használt profiljáról származnak, amelyek egy helyi portál, a Cyberpress.hu 2019 áprilisi Facebook-posztja alatt jelentek meg. Sovány Endre elismerte, hogy ő írta a kommenteket, de állítása szerint ezek nem rasszista megnyilvánulások voltak, hanem az erőszaktevőkre és rablókra utaltak.

A Momentum helyi elnöke, Németh Ferenc reagált a kommentekkel kapcsolatos megkeresésre, elismerve, hogy Sovány Endre nem a legszerencsésebben fogalmazott, de hangsúlyozta, hogy a jelölt munkásságát ismerve továbbra is őt tartják a leghitelesebb jelöltnek. Németh kiemelte, hogy Sovány Endre segélyező csoportot szervezett, amely a város egyik legismertebb civil kezdeményezése lett, és többek között roma családoknak is segített.

(Borítókép: Sopron. Fotó: REDACO / Universal Images Group / Getty Images)