Baranyai bűnszervezet felszámolása és a banki csalások elleni intézkedések

A baranyai rendőrök egy bankkártyaadatokkal visszaélő bűnszervezetet számoltak fel, amely több mint kétszáz millió forint kárt okozott legalább 76 számlatulajdonosnak. A károsultaknak ajánlott feljelentést tenni, mivel a csalókon már sikerült 100 millió forintot behajtani.

A Blikk korábbi beszámolója szerint az elmúlt év utolsó három hónapjában 5,4 milliárd forintot csaltak ki az emberekből bankkártyás fizetésekkel és elektronikus átutalásokkal Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank jelentése alapján az adathalászat, adatlopás és pszichológiai manipuláció a leggyakoribb visszaélési módszer. Azonban a tavalyi év utolsó negyedévében az átutalással kapcsolatos kibercsalások volumene 36 százalékkal, az esetszáma pedig 34 százalékkal esett vissza.

Az MTI jelentése alapján Az én pénzem.hu tájékoztatása szerint a baranyai rendőrség egy olyan bűnszervezetet számolt fel, amely bankkártyaadatok megszerzésére, csalásra és pénzmosásra specializálódott. A három férfiból álló vezetőség és további tizenegy gyanúsított megtévesztéssel szerezte meg a sértettek bankszámláin lévő összegeket.

A pécsi rendőrkapitányság 2022 nyarán kezdett nyomozást egy feljelentés alapján, amikor ismeretlenek félmillió forintot csaltak ki egy személytől, visszaélve a bankkártyaadataival. A nyomozás során kiderült, hogy országos kiterjedésű csalássorozatról van szó.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára korábban kiemelte, hogy a károsultaknak feljelentést kell tenniük, mivel a rendőrség tudja biztosítani a végső megoldást a bűnüldözésben. Az Én pénzem.hu szerint a mostani eset is ezt támasztja alá. Kovács Levente a Magyar Bankszövetség (MBSZ) főtitkára a jegybank korábbi sajtótájékoztatóján is felhívta a figyelmet a napi limit beállításának fontosságára, 2023-ban ugyanis a csalások 85 százaléka 1 millió forint feletti összeg volt, ha lett volna limitük, akkor nem tudtak volna ennyi pénz ellopni tőlük.

A bűnszervezet három vezetőjét – két külföldit és egy magyart – letartóztatta a bíróság, míg a tizenegy gyanúsított szabadlábon védekezhet. Az eljárás során lefoglalt ingatlanok és autók révén a kár több mint fele megtérült.

Az elkövetők banki alkalmazottaknak adták ki magukat, és azzal hívtak fel embereket, hogy a pénzük biztonságba helyezése érdekében szükség van a bankkártya- és számlaadatokra, valamint a kártyalimit módosítására. A sértettek megadták bankszámlájuk hozzáférési adatait és letöltötték a távoli hozzáférést biztosító programot. A megszerzett adatokkal a szervezet tagjai internetes vásárlásokat és átutalásokat hajtottak végre strómanok által nyitott számlákra.

A CIB Bank bejelentette, hogy 2023 szeptemberétől komplexebb limitkezelést vezet be, amely a jegybank elvárásainak megfelelően, ügyfélszegmensenkénti bontásban, a bankolási szokásokhoz igazodva határozza meg a maximálisan beállítható limiteket. Jelenleg egy általános limit van beállítva az elektronikus csatornákra, amely az ügyfél által bármikor módosítható egy általa kiválasztott kisebb értékre. A maximális limitek felfelé nem módosíthatóak, és az aktuális limitbeállítás és módosítás a mobilalkalmazásban a beállítások, tranzakciós limitek menüpontban érhető el. A fogyasztói ügyfélszegmensben az új limitkezelési szabályok szerint a napi bankolási szokásokhoz igazodva alacsonyabb alaplimitek kerülnek majd bevezetésre.