Az El Niño ciklusának vége

Az El Niño, a világ időjárását jelentősen befolyásoló éghajlati jelenség, amely tavaly nyáron erősödött fel, véget ért. Az ausztrál meteorológiai hivatal bejelentése szerint a következő hónapokban semleges állapot várható.

Tavaly nyáron kialakult egy erős El Niño, ami egy természetes, 2-7 évente ismétlődő éghajlati jelenség, és amelynek hatásai a Csendes-óceán középső és keleti részén melegebb tengerfelszíni hőmérsékletek formájában jelentkeznek. Az Időkép.hu cikke szerint ez a jelenség hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt hónapokban minden hónap középhőmérséklete rekordot döntött globálisan.

Az ausztrál meteorológiai hivatal a héten hozta nyilvánosságra, hogy az El Niño időszaka lezárult, és előre láthatóan júliusig semleges állapot uralkodik majd. Jelenleg még nem lehet tudni, hogy a következő hónapokban kialakul-e a La Niña, amely hűvösebb időjárási viszonyokat eredményezhet. Az amerikai meteorológiai hivatal előrejelzése szerint ennek 60 százalék a valószínűsége 2024 második felében.

Bár a tenger felszíni hőmérséklete már decemberben csökkenni kezdett, az ausztrál meteorológiai hivatal szerint az óceáni és légköri mutatók most azt jelzik, hogy jelenleg a két ciklus közötti semleges állapot van érvényben.