Egy sün különleges kezelése Angliában

Egy angliai sünnek, mely a ballonszindrómában szenvedett, levegőt kellett kiengedni a bőre alól, hogy visszanyerje normális méretét.

Az eset Gloucestershire-ben történt, ahol egy buszról is észrevehető méretűre felfúvódott sünt találtak. A Wild Hogs Hedgehog Rescue nevű sünmentő szervezetnél Emily Harper vette kezelésbe az állatot. Harper egy széles átmérőjű injekciós tűvel eresztette le a sünből a levegőt, majd fájdalomcsillapítót és antibiotikumot adott neki, végül pedig állatorvoshoz szállították.

A Bounce névre keresztelt nőstény sünt megröntgenezték, hogy kizárják a belső sérülések lehetőségét, és befejezték a leeresztési folyamatot. A kezelés után még legalább egy hétig gondozás alatt marad, és gyógyszeres kezelését is folytatják.

A léggömb-szindróma a sündisznókra jellemző betegség, mely során a bőr alá kerülő levegő miatt a sün hatalmasra fúvódik. Ez a jelenség akkor következik be, ha a bőr és a vázizomrendszer közötti résbe fertőzés kerül, a külső bőr meggyógyul, de a fertőzés a bőr alatt reked, és gázok szabadulnak fel. Harper elmondása szerint ez rendkívül fájdalmas állapot, és ha nem kezelik, akár halálos is lehet. A sünt nehézségek árán sikerült megmenteni, mivel nehezen tudott járni, és a bőre erősen megfeszült. A röntgenfelvétel kizárta a tüdő átszúródását vagy az emfizémát mint lehetséges okokat.