Hiába az iráni támadás, van egy dolog, amiben nagyon nem tud megegyezni Amerika és Izrael

Izrael és az Egyesült Államok között továbbra is jelentős nézeteltérések vannak a Jeruzsálem által tervezett, Rafah elleni offenzíva kapcsán, mivel Washington aggódik a gázai civilek biztonságáért - számolt be a Times of Israel.

A két ország múlt csütörtökön zárta le a második virtuális megbeszélését, amely egy esetleges izraeli invázióról Rafahban folyt. A találkozó során világossá vált, hogy az invázió tervei kapcsán továbbra is jelentős nézeteltérések vannak a két ország között. A Biden-kormány fő aggodalma az, hogy Izrael nem lenne képes több mint egymillió palesztint evakuálni Rafahból, miközben biztosítani kellene az életben maradáshoz szükséges segélyeket és körülményeket.

A Fehér Ház álláspontja szerint mindkét fél egyetért abban, hogy fontos legyőzni a Hamászt Rafahban. Azonban az Egyesült Államok továbbra sem támogatja feltétlenül a Gáza déli területén található szektor elleni szárazföldi támadást. Washington attól is tart, hogy a támadás még inkább izolálná Izraelt nemzetközi és diplomáciai szempontból, miközben nem okozna érdemi kárt a Hamásznak. Ehelyett célzott műveleteket javasoltak a Hamász vezetése ellen.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök jelezte, hogy döntés született a rafahi invázió időpontjáról, de ennek pontos időpontja egyelőre nem ismert.