A jégkorong jövője és kihívásai – VIII. Szakmai Nap Székesfehérváron

A jégkorong szakma ismét összegyűlt, ezúttal a Székesfehérvári Alba Arénában, ahol a VIII. Szakmai Nap keretében előadások és edzések során a sportág jövőjét és a digitális kor kihívásait tárgyalták.

Az ország legújabb sportcsarnokában, az Alba Arénában gyűlt össze a jégkorong szakma a VIII. Szakmai Napra, ahol a Nemzeti Sportügynökség vezetője, Sáfár Sándor nyitotta meg a konferenciát. A szakmai nap során többek között Pär Johansson, a Dallas Stars európai játékosfejlesztési koordinátora, Kiss Csaba, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa, Steigervald Krisztián generációkutató és Martin Dahlin, a svéd Frölunda U20-as csapatának edzője is előadást tartott.

Sáfár Sándor a látványsportágak akadémiai rendszerének átalakulásáról beszélt, kiemelve, hogy az állam határozatlan idejű szerződéseket köt a kiemelt akadémiákkal, és a támogatások 70 százalékát biztosan, a maradék 30 százalékát pedig a sportszervezetek szakmai vállalásainak teljesítése esetén utalják.

Pär Johansson a Dallas Stars és a Norvég Jégkorongszövetség játékosfejlesztési koncepcióit hasonlította össze, kiemelve, hogy a norvég szövetség célja, hogy a 2030-as téli olimpiára kijusson a férfiválogatott, és a negyeddöntőbe kerüljön. A mentorálás fontosságát hangsúlyozta, valamint azt, hogy néha kemény döntéseket kell hozni a fejlődés érdekében.

Kiss Csaba az egyetemi oktatás és a sportbeli utánpótlás-képzés hasonló kihívásairól beszélt, rámutatva, hogy a mai fiatalok teljesen másképp viselkednek, mint az előző generációk, és ez alkalmazkodást igényel mind az oktatóktól, mind az edzőktől.

Steigervald Krisztián a digitális kor gyermekeinek nevelési kihívásaira világított rá, megjegyezve, hogy a fiatalok digitális elvonási tüneteket produkálhatnak már 45 perc után, ezért javasolta, hogy érdemes lehet digitális szünetet tartani az edzések közepén. A rövid távú memória hatékonyságának csökkenését is kiemelte, amely miatt többször is meg kell ismételni az információkat, hogy azok megragadjanak.

Martin Dahlin a Frölunda játékosfejlesztési alapelveit ismertette, amelyek között szerepel, hogy a játékosokat mint embereket is meg kell ismerni, és kerülni kell a túledzést.

A magyar válogatott közben a bolzanói divízió I/A-s világbajnokságra készül, amely április 28. és május 4. között kerül megrendezésre. A szezon a Kanada elleni gálamérkőzéssel ér véget, amelyre már 7990 forinttól kaphatók a jegyek.