Megvannak Magyar Péter pártjának EP-jelöltjei

A Tisza Párt európai parlamenti listájáról a párt szimpatizánsai dönthettek a Facebookon.

Alig két nap alatt több, mint 95 ezren szavaztak a Tisza Párt EP képviselőjelöltjeire. A szavazás eredményeként Kulja András került az első helyre, aki Tiktok-influenszerként vált ismertté andras.doktor néven, és 360 ezer követővel rendelkezik. Kulja számos egészségügyi témában posztolt videókat, amelyek közül több mint kétmillió megtekintést értek el.

A második helyen Dávid Dóra végzett, aki 16 éves korában költözött Angliába, és jelenleg a Meta londoni irodájának jogtanácsosaként dolgozik, négy nyelven beszél. Dávid Londonban és Cambridge-ben szerezte jogi diplomáit, dolgozott jogászként nemzetközi ügyvédi irodánál, az Európai Bizottság jogi szolgálatánál, nemzetközi gyermekvédelmi intézménynél.

Harmadik helyre Lakos Eszter jogász-közgazdász került, aki Győrben született, Budapesten diplomázott, de tanult Bolognában és Milánóban is, nemzetközi és uniós jogot, közgazdaságtant. Tíz évig dolgozott Brüsszelben az innovációs területen uniós szervezetekkel, és nemrég tért haza családjával.

Magyar Péter, a párt alelnöke és EP-listavezetője szerint a Tisza Párt EP-listájának első négy helyezettje a következőképpen alakul: ő maga az első helyen, aki nem tervez Brüsszelbe menni, a második helyen Dávid Dóra, a harmadikon Tarr Zoltán, aki egy tüntetésen való elszólalása miatt lett kirúgott lelkész, és a negyediken a szavazás győztese, Kulja András.

A párt népszerűségét tekintve, amely több felmérés szerint is 15 százalék körül mozog, és így fej fej mellett áll a DK-val, esélyes arra, hogy akár három képviselőt is delegáljon az Európai Parlamentbe. A TISZA Párt egyes felmérések szerint akár három képviselőt is küldhet az EP-be, vagyis Dávidnak, Tarrnak és Kuljának is van esélye bejutni, feltéve, hogy Magyar tényleg visszalép.

A jelöltek többsége külföldi tapasztalattal rendelkezik, sokan az Európai Bizottságnál dolgoztak, és tanulmányaikat is külföldön folytatták. A jelöltek között vannak határon túli születésűek is, mint például Erdélyből és Kárpátaljáról.

Magyar Péter bejelentette, hogy az aláírásgyűjtést április 20-tól kezdik meg, és hamarosan nyilvánosságra hozzák az EP-listájukat is. A Nemzeti Választási Bizottság csütörtökön délután vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a Tisza Pártot, melybe Magyar Péter gyakorlatilag betársult, hiszen az „ideológiamentes, se jobb-, se baloldali, alulról szerveződő” szervezetet 2021-ben alapította két egri férfi.

Szerda kora délután Gyulán megkezdődött Magyar Péter országjárása, melyet az április 6-i nagygyűlésen hirdetett meg.