A KSH-nál több vendégmunkás van Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján kevesebb külföldi vendégmunkás tartózkodik Magyarországon, mint a valóságban. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) szerint jelentősen több a vietnámi és Fülöp-szigeteki munkavállalók száma, mint amit a KSH jelentett.

A KSH legutóbbi kiadványában, a "Helyzetkép, 2023 – Munkaerőpiac" című dokumentumban azt állította, hogy a külföldi állampolgárságú alkalmazottak száma 92,7 ezer főre emelkedett, ami 11,7 ezer fővel több az előző évhez képest. Ezzel szemben az NFSZ adatai alapján sokkal több, több tízezer fővel több külföldi vendégmunkás lehet az országban.

A KSH szerint a legtöbb új munkavállaló a Fülöp-szigetekről érkezett, ők már 6724-en vannak, de a vietnámi, kirgiz, indiai és orosz munkavállalók száma is nőtt, míg az ukrán, szlovák és román munkavállalóké csökkent. Az NFSZ adatai szerint azonban a valóságban 16 964 vietnámi és 11 210 Fülöp-szigeteki tartózkodott Magyarországon a tavalyi év végén.

A KSH és az NFSZ közötti eltérés oka, hogy az NFSZ a kiadott munkavállalási engedélyek alapján közli az adatokat, ami pontosabb képet ad a vendégmunkások számáról. Tavaly a hazai hatóságok 42 163 munkavállalási engedélyt adtak ki Európán kívüli országok állampolgárainak, a legtöbbet a vietnámiaknak (6501), majd az indiaiaknak (4493), a törököknek (3679), a koreaiaknak (3006), és az ötödik helyen a Fülöp-szigetekieknek (2703).

A munkavállalási engedélyek száma alapján az ázsiai vendégmunkások száma egy év alatt két és félszeresére nőtt, hiszen egy évvel ezelőtt még csak 6699 vietnáminak és 3327 Fülöp-szigetekinek volt érvényes munkavállalási engedélye.

A statisztikák értelmezését az is bonyolítja, hogy a külföldi munkavállalók egy része nem engedélyköteles Magyarországon, és foglalkoztatásuk csak bejelentési kötelezettséget von maga után. Ebben a kategóriában a munkáltatók 2023-ban 22 917 külföldi munkavállalót jelentettek be, ebből a legtöbben, 9662 fő, a Fülöp-szigetekről érkeztek.