Zalaszabari Zobori Élménypark: bezárás helyett átalakulás

Már tavaly az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány kezébe került a Zalaszabari Zobori Élménypark, amely nem zár be, hanem átalakul, és továbbra is fogadja a gyerekeket.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány már tavaly megvásárolta a Zobori Élményparkot, amelyről korábban a Facebook-oldalán jelent meg egy, mára már nem elérhető bejegyzés, miszerint bezárt. Azonban a park nem zár be, hanem átalakul, és a jövőben is gyerekeket fogad majd.

A Zobori Élménypark 2019-es átadásakor Rogán Antal miniszter kiemelte, hogy Zalaszabar ezzel megelőzte Budapestet a fix telepítésű hullámvasút létesítésében. A park megépítése több mint 1,271 milliárd forintba került, és a projekt jelentős részét állami támogatásból finanszírozták, köztük a Zobori Kalandozoo Kft. által kapott 923 millió forintos egyedi támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

A korábbi többségi tulajdonos, Szabadics Zoltán, aki 2008-ban vásárolta meg a területet és jelenleg a BAHART igazgatósági elnöke, arra kérte az érdeklődőket, hogy az alapítvánnyal lépjenek kapcsolatba. Az alapítvány részben válaszolt a felmerült kérdésekre, és megerősítette, hogy az élménypark az Erzsébet-táborok táborhelyeként fog működni, ahol a beteg, gyógyuló és rászoruló gyermekek ingyenesen vehetnek részt a programokon.

Az alapítvány által szervezett Gyógyító Szent Erzsébet-táborok már évek óta fogadják a speciális ellátást igénylő beteg vagy gyógyuló gyermekeket, és ezek a táborok eddig is térítésmentesek voltak. Az alapítvány válasza alapján felmerül a lehetőség, hogy a parkot belépőjegy megvásárlásával mások is igénybe vehetik majd, de erre vonatkozóan további információk egyelőre nem állnak rendelkezésre.

A tulajdoni lap szerint az alapítvány már 2023 júniusában a terület tulajdonosává vált, de akkor még az élménypark elidegenítési tilalom alatt állt, és jelzálogok terhelték. Az elidegenítési és terhelési tilalmat tavaly augusztusban oldották fel. Az MTÜ-nél érdeklődtünk a részletek felől, de választ még nem kaptunk.

A Zobori Élménypark 2023-ban is magas látogatottsággal büszkélkedhetett, hiszen 40 ezer vendég kereste fel, és a szomszédos Holnapocska Táborban több mint 3000 gyermek nyaralt térítésmentesen.

Az Erzsébet-táborok alapítványa további értékes területek megszerzésére is törekszik, például egy balatoni partszakasz megvásárlását is tervezte, de a helyiek tiltakozása miatt a képviselők leszavazták a tervet.