Keppra 100 mg/ml oldat visszahívása

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) visszahívást rendelt el a Keppra 100 mg/ml belsőleg használatos oldat két gyártási számú tételére, mivel az adagolófecskendőkön a térfogatjelölő tinta leválhat, ami veszélyezteti az epilepsziás betegek biztonságát.

Az NNGYK tájékoztatása szerint a Keppra 100 mg/ml oldat 23I15 és 23J10 gyártási számú tételeit vonják ki a forgalomból, és a betegektől, valamint az egészségügyi szolgáltatóktól is visszahívják. A probléma a gyógyszerhez mellékelt 3 ml-es adagolófecskendőkön jelentkezik, ahol a piros tinta, amely a térfogatot jelöli, leválhat.

Ez azért jelent kockázatot, mert az adagolást elősegítő jelölés hiánya miatt a betegek nem tudják pontosan meghatározni a szükséges gyógyszermennyiséget. Az epilepszia kezelésében használt gyógyszer pontos adagolása kritikus, így a mérőeszköz hibája komoly veszélyforrást jelenthet.

Az NNGYK arra kéri a Keppra 100 mg/ml oldatot használó betegeket, hogy fokozottan ellenőrizzék a gyógyszer gyártási számát, és ha az érintett tételek valamelyikével rendelkeznek, azt mihamarabb vigyék vissza a gyógyszertárba. A gyógyszertárak gondoskodnak a termékek kicseréléséről.