Donald Trump és Andrzej Duda találkozója New Yorkban

Andrzej Duda lengyel elnök és Donald Trump, az Egyesült Államok korábbi elnöke szerdán New Yorkban találkoztak, ahol megvitatták a NATO védelmi kiadásainak növelését.

Andrzej Duda lengyel elnök szerdán személyes találkozót folytatott Donald Trump korábbi amerikai elnökkel New Yorkban, a Trump Towerben, amely a republikánusok által támogatott jelölt nevét viseli. A találkozó során a két "nagyszerű barát" megbeszélte Duda javaslatát, miszerint a NATO-tagállamoknak GDP-jük legalább 3 százalékát kellene védelmi célokra költeniük.

A CNN beszámolója szerint Duda ezt a javaslatot Joe Biden amerikai elnöknek is előterjesztette március közepén tartott találkozójukon. Duda szerint a korábbi 2 százalékos cél már nem elegendő, és a NATO keleti határán zajló orosz agresszióra reagálva 3 százalékra van szükség.

Donald Trump a találkozó során visszaemlékezett 2017-es lengyelországi látogatására, amelyet mérföldkőnek tart, és dicsérte a lengyel népet szuverenitásuk és Európa határainak biztonsága iránti elkötelezettségük miatt. Trump korábban kritikus volt a NATO védelmi kiadásaival kapcsolatban, és februárban még arra is utalt, hogy Oroszországot arra bátorítaná, hogy "azt tegyen, amit akar" azokkal a NATO-tagállamokkal szemben, amelyek nem tartják be a GDP 2 százalékát meghatározó kötelezettségeket.

Andrzej Duda, aki a Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatását élvezi, nem az első közép-európai vezető, aki a választási kampányra készülő Trumpot felkereste. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke március 9-én látogatott el Trump floridai birtokára, ahol a Make America Great Again szlogen mellé a Make Europe Great Again szlogennel csatlakozna a soros Európai Tanács-elnökségünk alatt. A Trump kampánycsapata által kiadott közlemény szerint a találkozón megvitatták Duda javaslatát, és Trump szeretettel emlékezett vissza a 2017-es, mérföldkőnek számító lengyelországi útjára.

Orbán Viktor látogatása során Trump bírósági eljárásai miatt is helyt kell állnia, de a közlemény szerint inkább szunyókál.