Szegedi csalási ügy a Törvényszéken

Szegeden több mint százmillió forintos csalási ügyben hallgattak meg tanúkat a Szegedi Törvényszéken, ahol két egykori intézmény és egy alapítvány érintett. A vád szerint 2012 és 2014 között nemlétező vagy jogviszonnyal nem rendelkező diákok után vettek fel támogatást.

A Szegedi Törvényszéken folytatódott a több mint százmilliós csalási ügy tárgyalása, ahol a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola (Szefi), a Rogers Gimnázium és az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány érintett. Az ügyészség szerint a diákok után jogtalanul vettek fel normatív támogatást, ezzel károsítva az állami költségvetést.

A pedagógusokat arra utasították, hogy a hiányzó diákoknak legalább két érdemjegyet adjanak félévente, egyest, ha nem jelentek meg a számonkérésen. A vádlottak közül többen is azt állítják, hogy a vezetőség utasította őket, hogy iratkozzanak be képzésekre.

A Törvényszék már meghallgatta az alapítvány és a kuratórium elnökét, valamint a Szefi volt igazgatóját, akik mindketten korábban fideszes önkormányzati képviselők voltak Szegeden. Ők az ártatlanságukat hangoztatják, bár több vádlott már beismerte a bűnösségét.

A Szefi volt titkárságvezetője szerint neki nem volt dolga a normatívákkal, csak a jelentkezési lapokat gyűjtötte be. Egy értekezleten a Szefi volt igazgatója jelezte, hogy probléma van a diákok hiányzásaival és az ellenőrzések szigorodásával. A kuratórium volt elnöke szerint a hiányzások adminisztrációját az iskolák végezték.

A kuratórium egy másik tagja szerint a dolgozók jól végezték a munkájukat, és a hatóságoktól is pozitív visszaigazolásokat kaptak. Egy jelentés szerint több normatívát is igényelhettek volna egy adott évben.

A törvény szerint, ha egy tanuló hiányzása elérte a húsz órát, meg kellett szüntetni a jogviszonyát. Az iskolák házirendje azonban megengedőbb volt, és előírta, hogy ha egy tanuló nem jelenik meg a számonkéréseken, elégtelen osztályzatot kap.

A Szefi egykori helyi szervezője szerint a tanulói jogviszony aláírt jelentkezési lappal jött létre. A tanárok ellenőrizték a jelenlétet, és ha egy tanulónak nem volt jegye, utasítást kaptak, hogy írjanak be egy egyest.

A kuratórium elnöke szerint a munkáltatói jogokat ő gyakorolta, de az utasításokat az iskola igazgatójától kapták. Az igazgató szerint a volt telephelyszervező megbízásos szerződéssel dolgozott, és a munkáltatói jog itt nem értelmezhető.