A Mobilfoxos tiktoker és Karácsony Gergely közötti konfliktus

Szépréthy Roland, a Mobilfox TikTokos arca, vállalta a felelősséget a szombati pénzosztás során keletkezett károkért, és ígéretet tett a helyreállítás finanszírozására, miközben kritikával illette Karácsony Gergely főpolgármestert.

Múlt hét szombat délután a Mobilfox bejelentése nyomán, miszerint kétmillió forintot osztanak szét, több ezres tömeg gyűlt össze a Dalszínház utcában. A pénzt az ablakon keresztül szórták ki, amit az utcán álló emberek próbáltak megfogni.

Az eseményt követően több kritika érte a kezdeményezést morális szempontból, és az Indexnek adott interjúban a cég tulajdonosa, Diller Kevin, valamint Szépréthy Roland is nyilatkozott az eseményekről.

A Fővárosi Önkormányzat jogosulatlan reklámtevékenység és közterület-használat miatt eljárást kezdeményezett a pénzszórás szervezői ellen. Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi médiában bírálta a szervezőket, mivel az akciójuk következtében a Deák térre márciusban kiültetett virágágyás pusztult el.

Karácsony Gergely a következőképpen fogalmazott a közösségi médiában:

Egy felelőtlen cég és egy feltűnési viszketegségben szenvedő influenszer által odacsábított tömegnek sikerült a hétvégén teljesen elpusztítania a Deák térre márciusban kiültetett kétnyári virágágyást

Ezt követően bejelentette, hogy közösen fogják helyreállítani a károkat, és április 28-án közösségi ültetést szerveznek a Deák téren.

Szépréthy Roland egy TikTok-videóban válaszolt a főpolgármesternek, vállalva a felelősséget a virágokkal történtekért, és felajánlotta, hogy állja a felújítás költségeit. Az influenszer azt is mondta, hogy személyesen szeretné elültetni a virágokat.

A tiktoker a Főkert Zrt.-nél tett ajánlatot az ültetésre, amire azt a választ kapta, hogy két hét múlva kezdődhet az ültetés. Ekkor Szépréthy Roland hangnemet váltott, és Karácsony Gergelynek címezve mondta:

Maga miért posztol folyamatosan olyanokat, hogy behajtatja rajtunk a károkat, meg hogy Ön feljelent minket, meg hogy én feltűnési viszketegségben szenvedek.

Szépréthy Roland felhívta a főpolgármestert, hogy ne rajta keresztül próbáljon politikai figyelmet szerezni, és kérte, hogy a történtek legyenek a békének szövétneke. Végül elnézést kért a károkért.

Karácsony Gergely a közösségi médiában tett közzé egy nyílt levélnek minősíthető bejegyzést, amelyben felvetette a kérdést: "Vajon a károkozók a Főkerthez is hozzávágnak kétmillió forintot?". A főváros főtájépítésze, Bardóczi Sándor is reagált a történtekre, és felajánlotta, hogy a Zöld Budapest Alapítvány kész befogadni adományokat a károk helyrehozására. Bardóczi hozzátette, hogy az okozott kár kifizettetése csak egy hosszadalmas polgári peres úton lehetséges.

A TikTokon hamar szárnyra kapott a virág ültetés híre, és sokan várják, hogy a főpolgármester és az influenszer közötti adok-kapok hogyan alakul tovább.