Milák Kristóf viselkedéséről Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke nyilatkozik

Milák Kristóf magatartása a 126. országos úszóbajnokságon kiverte a biztosítékot, amikor a világcsúcstartó úszó nem csak a nyilatkozatoktól zárkózott el, hanem a fotósoknak is középső ujjat mutatott. Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke szerint a sportolóknak meg kell érteniük, hogy a rájuk kíváncsi közönség szeretné hallani, olvasni a megszólalásaikat, hiszen a közönség ad értelmet és finanszírozást a munkájuknak.

Milák Kristóf a bajnokságon a 200 méter pillangón elmaradt a világcsúcstól, de a rövidebb távokon remekelt. A média teljes mellőzése mellett az ígéret ellenére sem állt szóba a sajtóval a 100 méter pillangó döntője után. Az elmúlt évben csak a szponzorainak, a MOL-nak és a Visának nyilatkozott, és egyetlen valódi interjúra emlékszik Szöllősi, amit Milák a 24.hu-nak adott.

Szöllősi György szerint a sportoló elsődleges feladata a sportteljesítmény, de a média és a közönség iránti kötelezettségeket is tiszteletben kell tartani. A szabályok előírják a sportolók feladatait, és a szankciók erősségét is mérlegelni kell. A sportolók gyakran kerülik a média kérdéseit, de a közvetítési jogokért fizető televíziótársaságok elvárásai miatt ez ritkán marad el.

A sportolók alpári viselkedése nem kifizetődő, és a média készséges kiszolgálása előnyös lehet a szponzori szerződések szempontjából. Szöllősi szerint a sportolók társadalmi szerepvállalását is ösztönözni kellene, például iskolai látogatásokkal vagy jótékonysági rendezvényeken való részvétellel.

A sportújságírók elnöke úgy véli, hogy a sportolók és a média közötti egyensúly fenntartható, de a Milák-ügyben felborult. A sportágaknak és a médiának kellene erőt és eszközrendszert találniuk arra, hogy a sportolók betartsák a szabályokat. Szöllősi György szerint nem az állásfoglalások, hanem a személyes belátáson alapuló kompromisszumok és érdemi szankciók oldhatják meg az ilyen helyzeteket.