Szlovénia megfagyott: hirtelen jött a tél

Szlovéniában egyetlen nap alatt 26,2 Celsius-fokos lehűlés történt, ami a nyárias időjárást téli hideggé változtatta. A Slovenia Times beszámolója szerint a szlovénokat váratlanul érte az időjárás drasztikus fordulata, amely mezőgazdasági károkat és közlekedési problémákat is okozott.

Délnyugati szomszédunkban április közepéig tartó, szokatlanul meleg időszak után, amikor a hőmérséklet több mint 10 napon át 30 fok körül mozgott, április 16-án hirtelen megváltozott az időjárás. A strandolásra alkalmas időből egyik napról a másikra téli hideg lett, előkerültek a téli ruházati darabok.

A hőmérsékleti rekordot a Sotla folyó melletti Podčetrtekben mérték, ahol az április 15-i 27,2 fokról másnap délutánra 1 Celsius-fokra esett vissza a hőmérséklet. A magasabban fekvő területeken, mint például a Kredarica hegyi szálláson, 40 cm friss hó esett, így ott a hótakaró vastagsága elérte a három métert.

A polgári védelmi és katasztrófavédelmi hivatal jelentése szerint a tűzoltóknak több tucat kicsavart fát kellett eltávolítaniuk az utakról, valamint több épületből is ki kellett szivattyúzniuk a vizet, illetve sérült tetőrészeket távolítottak el. A friss időjárás-előrejelzés szerint a hideg idő még maradni fog.