A kommunistákról és Magyar Péterről is parázs vita alakult ki Puzsér Róbert és Huth Gergely között

A Transzparens Újságírásért Alapítvány szervezésében a csütörtöki Zsurnaliszta vitaesten Puzsér Róbert publicista Huth Gergellyel, a Pesti Srácok főszerkesztőjével csapott össze. A vitán a szólásszabadság, a kommunisták és Magyar Péter is szóba került.

A vita első témája egy brüsszeli konzervatív konferencia volt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt, és amelynek megrendezését egy kerületi polgármester próbálta ellehetetleníteni. Huth Gergely szerint ez szomorú volt, de fontos, hogy Európa megismerje a konzervatívok véleményét.

Huth Gergely a kommunisták újbóli előretörését nevezte borzalmasnak, és úgy vélekedett, hogy ez egy megfélemlítési kísérlet volt. Puzsér Róbert szerint a kommunisták újra támadnak, és az összes közbeszerzést el kell lopni előlük. A hídpénzbotrány kapcsán Huth Gergely a kommunisták visszatéréséről beszélt, míg Puzsér Róbert a kommunisták támadását említette a vármegyék közti hézagokban.

A vita során szó esett arról is, hogy egy túlmozgásos kerületi polgármester kirendelte a rendőrséget egy konferenciára, de a brüsszeli bíróság hamar érvénytelenítette az intézkedést. Huth Gergely szerint három polgármester üldözte el a konferenciát a kerületéből.

Puzsér Róbert szerint Európában üldözik Putyin bácsit, és a véleményszabadság párti, hisz abban, hogy mindenki szabadon mondhatja el a véleményét. Huth Gergely a szervezők habitusát és a konferencia témáit emelte ki, amelyek távol állnak a putyini eszméktől, és arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa és a NATO közel áll ahhoz, hogy kontingenst küldjön Ukrajnába.

A beszélgetés során felmerült a kérdés, hogy Magyarországon előfordulhat-e hasonló eset, mint Brüsszelben. Puzsér Róbert szerint nem, Huth Gergely pedig úgy látja, hogy 2010 előtt minden jobboldali kezdeményezést majdhogynem földalatti mozgalomként kellett összehozni.

A vitán szóba kerültek az ügynökakták is. Puzsér Róbert szerint Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor között konszenzus van az ügynökakták titkosságában, míg Huth Gergely szerint az ügynökakták nyilvánosak Magyarországon. Puzsér Róbert felvetette, hogy miért vehetnek részt a politikában azok, akik a diktatúra éveiben támaszai voltak a rendszernek. Huth Gergely szerint nincsenek kommunisták a kormányban, és Kövér László fiatal kutatóként dolgozott a szociológiai intézet elődjénél.

A közösségi média kapcsán Huth Gergely elmondta, hogy a csatornájukat letiltották, mert állítólag megsértették a közösségi alapelvet. Puzsér Róbert szerint nem csak a kormánypárti influenszereket tiltják le, és az algoritmus nem tud különbséget tenni. Huth Gergely szerint soha nem tettek közzé pedofil videót, és a leleplező cikkről volt szó.

Puzsér Róbert a Pesti Srácok helyreigazítási pereiről beszélt, és megkérdezte Huth Gergelyt, hogy miért nem sikerült úgy hazudozni, mint korábban. Huth Gergely szerint ez egy unalmas toposz, és sok esetben nyertes sajtópernek számít, ha a pontok többségében igazuk van.

A vita végén szóba került Magyar Péter is, aki az Egyenes Beszédben említette, hogy nem kap meghívást a „propagandától”. Huth Gergely szerint többször is meghívták őt a stúdióba. Puzsér Róbert szerint Magyar Péter helyzetében ő is volt már, és ismeri azt a harctéri stresszt, amit ilyenkor éreznek. Huth Gergely arra utalt, hogy Magyar Péter a politikai karrierjét egy felvétellel indította el, amelyen Varga Judit azt mondja, hogy az ügyészséget nem lehet befolyásolni. Puzsér Róbert szerint a felvételen Rogán Antal is szerepel.

A vita jegybevételét a felek a Heim Pál Gyermekkórháznak ajánlják fel.