Börtönbe küldték az orosz hiperszonikus rakétaprogram atyját

Hétévi fegyházbüntetésre ítélte Alekszandr Kuranovot, a Hiperszonikus Rendszerek Tudományos Kutatói Vállalata (NIPGSZ) volt vezérigazgatóját és főkonstruktőrét a szentpétervári városi bíróság hazaárulás ügyében.

A bíróság a tárgyalást zárt ajtók mögött folytatta, és a szigorúan titkosnak minősített ügy részleteit nem hozták nyilvánosságra. Darja Lebegyeva, a szentpétervári bíróság szóvivője a "kivételes körülményekre" hivatkozva magyarázta, hogy Kuranov "csak" hét évet kapott, annak ellenére, hogy a hazaárulásért a törvény szerint a minimum büntetés 15 év. Szakértők szerint a tudós esetleg vádalkut köthetett, és emellett 100 ezer rubel (körülbelül 400 ezer forint) halmazati büntetésként kiszabott bírságot is meg kell fizetnie.

Kuranov, aki már a nyolcvanas évek vége óta foglalkozik a hiperszonikus eszközök elméletével, 2021 augusztusában került őrizetbe. Az orosz médiában korábban megjelent információk szerint államtitkot tartalmazó információt adhatott át egy külföldi állampolgárnak. Az Interfax hírügynökség egyik informátora szerint a konstruktőr kutatásai iránt az Egyesült Államok és Kína is érdeklődést mutatott.

A Meduza orosz ellenzéki hírportál összesítése alapján Oroszországban 2018 óta legalább 12 tudóst vádoltak meg hazaárulással, többek között olyanokat is, akik a hiperszonikus technológiák területén dolgoztak.