Kémjátszma: Orbán Viktor folytatja a kádercserét

Megjelent a Magyar Közlönyben a miniszterelnök határozata, mely szerint Szijjártó Péter javaslatára Bunford Zsolt Jánost felmentették a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkári posztjáról, és helyére Balajthy Henriettát nevezték ki április 22-től.

A változások hátteréről nem adtak ki részletes indoklást, így nem világos, hogy Bunford Zsolt kap-e más pozíciót a kormányzaton belül. Bunford a biztonságpolitikai területért felelt a minisztériumban, és korábban az Információs Hivatal (IH) főigazgatójaként tevékenykedett, ahol 2008 óta töltött be különböző vezetői szerepeket. A Külügyminisztériumba 2022-ben került az Információs Hivatal főigazgatói székéből, és egy hat éves diplomáciai kiküldetést leszámítva a bécsi ENSZ-képviseleten 24 éves korától egész életét a hírszerzés szervezetében töltötte.

A HVG információi szerint Bunford főigazgatói felmentését befolyásolhatta, hogy a hivatal átkerült Rogán Antal irányítása alá, valamint az a tény is, hogy a hírszerzés tévesen tájékoztatta Orbán Viktort az orosz-ukrán háború kitörésének lehetőségéről. Emellett Bunford Zsolt másfél évvel ezelőtt rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot kapott Novák Katalin köztársasági elnöktől, szintén Szijjártó Péter javaslatára.

Utódja, Balajthy Henrietta jövő hétfőtől tölti be a helyettes államtitkári posztot, aki 2015 óta dolgozik a tárcánál, eddig Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár kabinetfőnöke volt. Szakdolgozatát a Budapesti Corvinus Egyetemen 2013-ban „Magyar-orosz kapcsolatok 2002-2010 között” címmel írta.

Orbán Viktor miniszterelnök az utóbbi időben több személyi változást is végrehajtott a nemzetbiztonsági szektorban, miután Biró Marcellt nemzetbiztonsági főtanácsadóként kinevezte. Nemrégiben Rogán Antal "szuperkémjeinek" főnökét, Kovács Zoltán András dandártábornokot is leváltották, helyére Hatala Andrea került a Nemzeti Információs Központ (NIK) élén.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium háza táján az elmúlt időszakban több változás is történt. Menczer Tamás, korábbi külügyi államtitkár ugyanis Hollik István helyébe lépett, ő lett a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója. Helyét Illés Boglárka parlamenti képviselő, a Fidelitas volt elnöke vette át.

Egy másik külügyi hír szerint Martonyi János Széchenyi-díjas volt külügyminisztert 80. születésnapja alkalmából a Magyar Érdemrend nagykeresztjével tüntette ki a köztársasági elnök a miniszterelnök javaslatára, „a jelenkori magyar külpolitika irányainak meghatározásában játszott korszakos tevékenysége, több évtizedes példaadó és kimagasló diplomáciai munkája és teljesítménye, a sajátos magyar külügyi gondolkodásra gyakorolt jelentős hatása, kiemelkedő jogtudósi és egyetemi oktatói szakmai pályafutása, valamint külügyminiszterként Magyarország érdekeinek hathatós védelme és érvényesítése terén tett elévülhetetlen érdemei elismeréseként”. Martonyi a tárcát 1998 és 2002, majd 2010 és 2014 között vezette, korábban államtitkár, privatizációs kormánybiztos, illetve 1990–1991-ben az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsának alelnöke volt. Tagja lett Novák Katalin volt köztársasági elnök rövid életű tanácsadó testületének is.