RTL: Nyolcmillió forintos bírság a Kanapéhuszárok miatt

Az RTL televíziós csatorna nyolcmillió forintos bírságot kapott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsától a Kanapéhuszárok című műsorszám két epizódja miatt.

Az NMHH állampolgári bejelentés alapján indított hatósági ellenőrzést és eljárást az RTL-lel szemben. A Kanapéhuszárokban bemutatott Sztárbox jelenetek szerkesztett változatai voltak láthatók, amelyek az NMHH szerint alkalmasak lehettek a tizenhat éven aluli gyermekek személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

A műsorban a "kanapéhuszárok", köztük egy négy kiskorú gyermeket nevelő család, reagáltak a látottakra. Az NMHH szerint a műsort a III. korhatári kategóriába sorolták, azaz tizenkét éven aluliak számára nem ajánlottként, de a hatóság álláspontja szerint a IV. korhatári kategóriába, vagyis tizenhat éven aluliak számára nem ajánlottként kellett volna besorolni a műsort.

A hatóság a bírság mértékét azzal indokolta, hogy a műsorszámban előforduló erőszakos jelenetek és azok következményeinek közvetlen ábrázolása, valamint az erőszakos jelenetekre és a sérülésekre reflektáló, intenzív félelmi reakciók bemutatása negatívan befolyásolhatták a fiatalabb korosztályt. Emiatt adásonként négy-négy millió forint, összesen nyolcmillió forint bírságot szabtak ki.

A Médiatanács a jogsértés ismételtsége miatt további ötvenezer forint bírságot is kiszabott az RTL vezető tisztségviselőjére. A hatóság szerint a klasszifikációs rendelkezések megsértése súlyos jogsértés, ezért fontos a nyilvánosság tájékoztatása.

Ez nem az első eset, hogy az RTL bírságot kapott a Sztárbox miatt. Korábban februárban tízmillió, áprilisban pedig további harmincmillió forintos bírságot szabtak ki a csatornára a rosszul megválasztott korhatári kategória miatt. A Blikk is megírta, hogy a Sztárbox már korábban is kapott 10 millió forintos büntetést. Néhány hónapja tízmillió forint bírságot szabott ki a november 5-én sugárzott epizód miatt az RTL-re a Médiatanács, emellett a jogsértés tényéről tájékoztató közlemény közzétételére is kötelezte. Később pedig a november 19-ei adás miatt kaptak 10 milliós bírságot, Rácz Jenő, és jóbarátja, Kabát Peti összecsapása miatt.