Világhírű professzor érkezik Budapestre, aki utat mutat Kínának

Kína számára nem ért véget a liberalizmussal a történelem, feltörekvő hatalomként vonzó példává és egy új globális értékrend megteremtőjévé válhat, de a távol-keleti ország legjelentősebb politológusa szerint ez azt is jelentheti, hogy a meggyengült nyugati liberalizmust a hagyományos kínai értékekkel egészíti ki.

Mely tényezők befolyásolják leginkább Kína külpolitikáját? Milyen akadályok állnak Kína nemzeti megújulásának útjában? Képes lesz-e Kína felülkerekedni Washington feltartóztatási stratégiáján? – ezekre a kérdésekre is választ ad majd budapesti előadásán Jen Hszüe-tung (Yan Xuetong), a Tsinghua Egyetem kiemelt professzora és az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja.

A világhírű kínai professzor a Danube Institute meghívására érkezik Magyarországra, az intézet közleménye szerint csütörtök délutáni előadásán Kína külpolitikai helyzetét és jövőképét vázolja fel, amelyet elsősorban három tényező határoz meg:

  1. az Egyesült Államokkal folytatott stratégiai verseny,
  2. az ellenglobalizáció trendje,
  3. valamint a digitális technológiai fejlődés.

Az előadást követően Jen Hszüe-tung professzor Eszterhai Viktorral, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos munkatársával, a Magyar Külügyi Intézet külső szakértőjével beszélget majd, a moderátor pedig Eric Hendriks holland szociológus, Kína-szakértő, a Danube Institute vendégkutatója lesz.

Kína vonzóvá és követendő példává válhat

Jen Hszüe-tung, aki 1952-ben született, Kína legjelentősebb politológusa, a Tsinghua Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének a dékánja. Az ókori kínai politikai gondolkodást fejtegető írásaival és a kortárs geopolitikai eseményekről vallott „morális realista” nézeteivel, illetve elemzéseivel szerzett magának világhírnevet.

A professzor szerint egy olyan nagy, felemelkedő állam, mint amilyen Kína, vonzó a kevésbé előnyös helyzetben lévő államok számára, és ezért elképzelhető, hogy a távol-keleti óriás átírja a jelenlegi globális értékrendet.

Kína számára nem ért véget a történelem

A Danube Institute vendégkutatója, Eric Hendriks szerint Jen Hszüe-tung úgy véli, hogy elérkeztünk az "amerikai–kínai bipolarizációhoz", ahol az amerikai liberalizmus még mindig a legbefolyásosabb ideológia világszerte, de sokat veszített meggyőző erejéből.

„Két nap van az égen”

Jen Hszüe-tung magyarországi látogatásáról Eric Hendriks azt mondta, hogy a szoros magyar–kínai kapcsolatok szellemi vetületet is kaptak. A Danube Institute vendégkutatója szerint Magyarország és Kína mennyire eltérő politikai rendszerrel, illetve kulturális gyökerekkel rendelkezik, mégis hasonló a globális ügyek és a főbb kockázatok megítélése.

Jen Hszüe-tung professzor véleménye, miszerint a legsürgetőbb politikai kihívás egy bipoláris amerikai–kínai rend civilizált kezelése, megegyezik az Orbán Viktor által 2023-ban a Magyar Állandó Értekezlet ülésén elmondott beszédében elhangzottakkal.

Megállíthatatlan, veszélyes és radikálisan nyitott

Eric Hendriks szerint a huszonegyedik századi jövő radikálisan nyitott, és a politikai gondolkodás nem nyugati hagyományait már nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni.

A Danube Institute által szervezett előadás és panelbeszélgetése mellett Eric Hendriks csütörtökön 13 órakor egy közös webináriumot is tart Jen Hszüe-tung professzorral.

Tavaly év végén Horváth Levente, az Eurázsia Központ igazgatójának segítségével elemeztük a magyar–kínai kapcsolatokat, és minden jel szerint május elején érkezhet Hszi Csin-ping kínai elnök Budapestre európai körútja keretében.