Navalnij özvegye: hibát követ el Ukrajna

Julija Navalnija, az elhunyt orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij özvegye a Time magazinnak adott interjújában kritizálta az ukrajnai háború kapcsán az oroszokhoz való viszonyt és az ukrán vezetést.

Julija Navalnaja szerint az ukrajnai háború nem Oroszország, hanem „Putyin háborúja”, és úgy véli, hogy az ukrán vezetők nem veszik észre, hogy Oroszországban vannak háborúellenes emberek is. Az özvegy kifejtette, hogy nehéz elvárni az oroszoktól, hogy tiltakozzanak a háború ellen, mivel nem mindenki hős, de fontos lenne támogatni azokat, akik másfajta küzdelmet folytatnak, és ebben a tekintetben az ukrán kormány hibát követ el.

Navalnaja úgy látja, hogy Oroszországban van egy agresszív, háborúpárti kisebbség, de a többség véget szeretne vetni a konfliktusnak. A Washington Post értesülése kapcsán, miszerint Olena Zelenszka, Volodimir Zelenszkij felesége nem vett részt Joe Biden évértékelő beszédén, mert Navalnaja ült volna az amerikai elnök mellett, az özvegy elmondta, hogy nem tudott Zelenszka meghívásáról, de ha a hír igaz, akkor az szégyen.

Navalnaja megjegyezte, hogy a legutóbbi ukrajnai elnökválasztáson Zelenszkijt támogatta, részben felesége, Olena Zelenszka miatt, aki nagyon szimpatikus volt számára. Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Tanács ülésén tartott beszédében súlyos jövőképet vázolt fel, amely szerint Oroszország hamarosan támadást indíthat az ukrán atomerőművek ellen, és már szinte az összes hőerőművet megsemmisítette Ukrajnában. Zelenszkij szerint az orosz csapatok most szinte minden tekintetben felülmúlják az ukránokat, és erős nyugati légvédelmi rendszerekre, mint a Patriot, az IRIS-T, a SAMP-T, és a NASAMS van szükség az ország védelméhez.