A legmagasabb készültségben Indonézia a Ruang vulkán kitörése miatt

Szökőárveszély miatt figyelmeztetést adtak ki az indonéz hatóságok, és több mint 11 ezer embert szólítottak fel, hogy hagyják el a Ruang vulkán környékét. A Sangihe-szigetek egyikén található tűzhányó öt alkalommal tört ki az elmúlt huszonnégy órában.

Az indonéziai vulkántevékenységekkel és természeti katasztrófákkal foglalkozó központ szerint a tűzhányó napok óta hatalmas, forró füstoszlopokat, hamut és lávát lövell ki. A veszélyhelyzetet a hatóságok a legmagasabb szintre emelték, mivel fennáll a veszélye annak, hogy a vulkán beomlik és szökőárt idéz elő.

A legnagyobb veszélynek a Tagulandang szigete van kitéve, amely északkeletre helyezkedik el a vulkántól, így a lakosokat felszólították, hogy hagyják el a területet. A vulkán aktivitását a szigeten nemrég történt földrengések váltották ki, és a hatóságok korábban már betiltották minden tevékenységet a hegy négy kilométeres körzetében. Indonéziában összesen 127 aktív vulkán található.

Indonézia a Tűzgyűrűnek nevezett szeizmikusan aktív törésvonal mellett helyezkedik el, ahol gyakoriak a földrengések. A múltban több tragikus esemény is történt, például 2018-ban a Szulavézi-szigetet érintő földrengés és szökőár következtében mintegy 4340 ember vesztette életét. A 2004-es, Szumátra szigeténél bekövetkezett 9,1-es erősségű rengés és a nyomában keletkezett szökőár 14 országot érintett, és 226 ezer halálos áldozattal járt.

A közelmúltban is történtek természeti katasztrófák az országban; a múlt héten legalább 14 ember életét vesztette földcsuszamlás következtében a Szulavézi-szigeten.