Horvát választások: Az EU-kritikus "horvát Trump" vereséget szenvedett

Horvátországban a magas, 61 százalékos részvételi aránnyal lezajlott választásokon a kormányzó jobbközép HDZ maradhat hatalmon, míg az EU-kritikus Zoran Milanović vezette szocdemek vereséget szenvedtek.

A szerdai választásokon a HDZ 61 mandátumot szerzett a 151 fős horvát országgyűlésben, szemben a balos-populista szocdemek által vezetett választási koalíció 42 helyével. Ez alapján az HDZ-nek koalíciós partnereket kell keresnie a kormányalakításhoz. A választási eredmények még nem véglegesek, de lényeges változás nem várható.

Az SDP elismerte, hogy jobb eredményre számítottak, de még nem adták fel a kormányra kerülés reményét, és megpróbálják a HDZ-vel kritikus kisebb pártokat maguk mellé állítani.

Horvátországban a HDZ és az SDP dominálja a politikai életet, a HDZ pedig különösen erős pozícióban van, hiszen a horvát függetlenség 1991-es kivívása óta mindössze kilenc év volt, amikor nem ők gyakorolták a hatalmat.

A politikai spektrum bal-jobb felosztása Horvátországban is egyre kevésbé meghatározó, a nagy politikai személyiségek retorikája és szövetségei változóban vannak. Ezt a tendenciát Zoran Milanović államfő személye és populista fordulata is jól példázza, aki EU-kritikus, ukránellenes és oroszbarát politikát folytat, és a választási kampányban jelentős nyugdíjemeléseket ígért.

Milanović eredetileg az SDP listavezetőjeként indult volna a választásokon, de a horvát alkotmánybíróság március 17-én megtiltotta neki ezt a hivatalban lévő államfőként. Ennek ellenére ő vitte a szocdemek kampányát, mint a párt legnépszerűbb arca.

A választási eredmények alapján Horvátország nem követi az EU-kritikus, oroszokkal való kokettálást, amit például Szlovákiában a baloldali populista Fico képvisel.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem avatkozott bele a horvát választási kampányba, így Milanović vereségével a térségben egyelőre nem kerül hatalomra újabb potenciális szövetséges.