Harry herceg az Egyesült Államokat tekinti hivatalos otthonának

Harry herceg már az Egyesült Államokat jelöli meg hivatalos otthonaként, a Washington Post által ismertetett frissen benyújtott céginformáció alapján. A Companies House-nak szerdán benyújtott dokumentumok szerint a brit trónöröklési sorban ötödik helyen álló Harry az Egyesült Királyságból az Egyesült Államokra változtatta elsődleges lakóhelyét. A címváltozást Harry ökoturisztikai vállalkozásának, a Travalystnak jelentették be.

A változásról szóló dokumentumon szereplő dátum 2023. június 29., ami a brit média szerint az a nap volt, amikor a Buckingham-palota megerősítette, hogy Harry és felesége, Meghan Markle kiürítették a Frogmore Cottage-ot, a windsori kastélyhoz közeli brit otthonukat. III. Károly király kisebbik fia, a sussexi herceg már negyedik éve nem él az Egyesült Királyságban, miután 2020-ban Kaliforniába költözött feleségével, Meghan Markle-lel, és azóta Montecitóban élnek két gyermekükkel, Archie-val és Lilibettel. Harry legutóbbi hivatalos látogatása az Egyesült Királyságban februárban volt, amikor apját, III. Károly királyt rákkal diagnosztizálták.

A Daily Mail birtokába jutott dokumentumok szerint a herceg nem is tervezi, hogy a közeljövőben újra áthelyezi a székhelyét Londonba. A Travalyst éves közgyűlésén szólalt fel, ahol a londoni székhelyű cég benyújtott adóbevallásából kiderült, hogy a herceg bejegyzett lakóhelyeként az Egyesült Államokat jelölte meg, míg korábban az Egyesült Királyságot tüntette fel ekként. A brit lap úgy fogalmaz, ez arra utal, hogy a jövőben nem tervez állandó jelleggel a szülőhazájában élni.

Számomra az otthon egyelőre az Államokban van. És így is érzem. Tárt karokkal fogadtak minket, és egy nagyszerű közösségünk van Santa Barbarában

– mondta Harry herceg a Today című lapnak adott 2022-es interjújában.

Harry herceg és Meghan Markle még 2020-ban költöztek az Egyesült Államokba, miután lemondtak királyi kötelezettségeikről, és azóta is csak különleges alkalmakkor látogatnak az Egyesült Királyságba. Ilyen volt például a II. Erzsébet uralkodásának 70. évfordulóját ünneplő esemény, majd a néhai királynő temetése, illetve a királyi sarj hazalátogatott III. Károly koronázása kedvéért. A britek egy része máig nincs kibékülve azzal, hogy a herceg egy netflixes sorozatban és egy memoárban tálalt ki a famíliáról, árulónak bélyegezték meg, ám akadnak, akik máig abban reménykednek, hogy a tékozló fiú egyszer hazatérhet.

Harryt többször érte bírálat amiatt, hogy miközben a Travalyst nevű cégével a fenntartható turizmust népszerűsíti, ő maga gyakran utazik magángépekkel. Az épületet, amelyet II. Erzsébet királynő ajándékozott nekik, 2,4 millió fontból újították fel, de nem sokkal az után szólították fel a költözésre, hogy megjelent a herceg Tartalék című memoárja.