Ghibli Stúdió Tiszteletbeli Arany Pálma-díjban részesül Cannes-ban

A japán animációs filmgyártás zászlóshajója, a Ghibli Stúdió idén májusban veheti át a Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Ghibli Stúdiót, melyet az Oscar-díjas Mijazaki Hajao alapított, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon tüntetik ki az animációs filmek terén nyújtott kiemelkedő munkásságáért. Mijazaki Hajao, aki 1979-ben mutatkozott be rendezőként a Cagliostro vára című filmmel, 1985-ben hozta létre a stúdiót Tokióban. A Ghibli Stúdió olyan világhírű alkotásokat jegyez, mint a Nauszika – A szél harcosai, a Laputa – Az égi palota, A vadon hercegnője és a Ponyo a tengerparti sziklán. Mijazaki filmjei bár elsősorban gyerekeknek készültek, felnőttek számára is mély üzeneteket hordoznak.

A díjat a stúdió alapítói közül a visszavonult Hajao Mijazaki, az elhunyt Takhata Iszaó és a Ghibli Stúdió jelenlegi elnöke, Szuzuki Tosió érdemeit ismerve ítélik oda. A cannes-i fesztivál vezetői, Iris Knobloch és Thierry Frémaux kiemelték, hogy a Ghibli Stúdió munkássága a japán animáció egyik legnagyobb kalandját jelenti, amely a hagyomány és a modernitás közötti határvonalon mozog.

A fesztivál további különleges pillanata lesz, amikor George Lucas, a Csillagok háborúja-sorozat megalkotója is átveszi a tiszteletbeli Arany Pálma-díjat a május 25-i záróünnepségen.

A Cannes-i Filmfesztivál május 14. és 25. között kerül megrendezésre, ahol a nyitófilm Quentin Dupieux Le deuxieme acte című vígjátéka lesz. A hivatalos versenyprogram nemzetközi zsűrijének elnöke Greta Gerwig, a Barbie film rendezője lesz, míg a nyitó- és záróünnepség háziasszonya a francia színésznő, Camille Cottin.