A Kossuth téri rejtély: 1944-es dokumentumok a falak közül

A Kossuth tér 13-15. szám alatti épület falai közül előkerült dokumentumok a háborús idők lakásínségéről és az emberi gonoszságról mesélnek. A felújítások során felfedezett iratok közel hétezer adatszolgáltatási ívet tartalmaznak, amelyek a csillagos házak kijelölésének előkészítésekor készültek.

A lenyűgöző belső részletekkel teli MÁK-bérpalota, amely Málnai Béla tervei alapján épült, nem csak a körülötte zajló történelmi eseményeknek, hanem a falai között zajló drámáknak is szemtanúja volt. Az épületben működött a Budapest Székesfőváros és Környéke Lakásügyi Kormánybiztosa, amely 1944 júliusában jött létre, és az ostromig működött.

A kormánybiztosság irattárának egy része 2015-ben került elő, amikor egy lakás felújítása során egy rejtett résben találták meg az adatszolgáltatási íveket. Ezek az iratok a XI-XIV. kerületi ingatlanokat érintették, és a Budapest Főváros Levéltára (BFL) által szabadon hozzáférhetővé tették.

A levéltár munkatársai úgy vélték, hogy további iratok is előkerülhetnek, és ez be is igazolódott, hiszen 2024 januárjában és márciusában újabb dokumentumokat találtak. A BFL így egy teljesebb képet kaphat az időszakról, amelyet hamarosan a kutatók és az érdeklődők is megismerhetnek.

A dokumentumok között hivatalos levelek és feljelentések is előkerültek, amelyek a lakásínségben otthonhoz jutni vágyó budapestiek küzdelmét tárják fel. Egy XII. kerületi villa esete például azt mutatja, hogy a lakók milyen eszközöket használtak fel a lakáshoz jutás érdekében, beleértve a hazugságot és a feljelentéseket is.

A dokumentumok elrejtése szervezett akció eredménye volt, mivel a Vörös Hadsereg közeledtével az iratokat nem lehetett elszállítani, és nem akarták, hogy azok az ellenség kezébe kerüljenek. Az elfalazás pontos ideje még nem ismert, de a BFL által feldolgozott iratokból ez is kiderülhet.