Fazekas Róbert, a magyar atlétika ellentmondásos alakja

Fazekas Róbert, az atlétika világában egyszerre hősként és fekete bárányként ismert, élete során többször is megküzdött a doppingvádakkal. Az athéni olimpiai bajnokot, aki büntetése után a pekingi olimpián is helyt állt, később újra doppingügyekbe keveredett. A sportoló, aki ma már egy német szívvel él, nem tekinti magát az atlétika számkivetettjének, és bár a civil életbe való átmenet nem volt zökkenőmentes, ma már a családjára és a munkájára koncentrál.

  1. augusztus 18-án született Szombathelyen, és kétszer is doppingvétséggel vádolták meg. Európa-bajnoki aranyérmet és világbajnoki ezüstöt szerzett, de karrierjét többször is beárnyékolta a doppingbotrány. A 2004-es athéni olimpián diszkoszvetőként aratott győzelme után kizárták a versenyből, és bár később visszatért a sportba, 2012-ben ismét doppingvétség miatt zárták ki a válogatottból.

A sportoló 2021. december 16-án szívtranszplantáción esett át, és egy német donor szíve mentette meg az életét. A műtét hét órán át tartott, és Fazekasnak rendszeresen ellenőrző vizsgálatokra kell járnia.

Fazekas Róbert úgy véli, hogy a doppingügyei mögött bosszú és hazaárulás állt. Az Indexnek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy az ellenfelei nem Magyarországról, hanem a szomszédos Szlovákiából indították meg a rágalmazó leveleket, és több mint 40 országból érkeztek feljelentések ellene. A sportoló emlékei szerint már a müncheni Európa-bajnokság és a madridi világkupa-győzelem után sejthető volt, hogy Athénban nehéz helyzetbe kerülhet.

Az athéni olimpiai döntő után a doppingellenőrzés során megalázó körülmények között kellett volna mintát adnia, de a nyomás és a stressz miatt nem tudott eleget pisilni a vizsgálathoz. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség orvosi és doppingellenes részlegének vezetője, dr. Gabriel Dolle és két segítője alaposan megvizsgálták, még az intim területeit is.

Fazekas Róbert a sportpályafutása után a szolgáltatóiparban talált munkát, és bár nem kapott elismerést atlétikai eredményeiért, a családjával és az életével elégedett. A sportoló nem tervezi, hogy lányát az élsport felé terelje, és bár korábban jelentős súlyvesztésen ment keresztül, ma már egészséges testsúlyt sikerült elérnie.