Ma még kellhet az esernyő - Mutatjuk, hol

Csütörtökön a Dunától keletre is fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, és gomolyfelhős, napos időre számíthatunk - írja a HungaroMet Zrt.

Elszórtan alakul ki zápor, zivatar, utóbbiak nagyobb eséllyel a középső országrészben. A záporos, zivataros gócokat jégdara, valamint erős széllökések kísérik, amelyektől függetlenül is több helyen megerősödik a szél az alábbi térképen narancssárgával jelölt zónákban.

A hőmérséklet csúcsértéke délután 12 és 16 fok között várható. Azonban az előrejelzés szerint változékony, hűvös időre van kilátás, napközben jellemzően 11-16 fok közé melegszik a levegő.

Pénteken gomolyfelhős idő várható többórás napsütéssel, de az északnyugati tájak fölé vastagabb felhők is sodródnak. Helyenként zápor, egy-egy helyen kis eséllyel zivatar kialakulhat. Sokfelé megélénkül az északi, északkeleti szél. Délután 12, 16 fok lesz a jellemző.

Ezentúl naponta frissülnek a heti csapadék- és hőmérsékleti anomália-előrejelzések a met.hu oldalon - közölte a HungaroMet Zrt. Az anomália-előrejelzés megmutatja az adott hét hőmérséklet- és csapadékviszonyainak az átlagostól való eltérését. Az oldal leginkább tendenciát jelez, például a jövő hétre azt, hogy a szokásosnál hűvösebb és kissé csapadékosabb idő várható. Az anomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb, bordóba hajló árnyalatokkal pedig a melegebb, illetve szárazabb területek, és fehéren maradnak azok, ahol az előrejelzés szinte alig tér el az éghajlati átlagtól.

A cégnél a következő hét, plusz négy hét anomália-előrejelzéseit teszik közzé; távolabbra tekintve az előrejelzés bizonytalansága általában egyre nagyobb, ezért egyre nagyobb nehézséget okoz az anomália irányát és mértékét előrejelezni, vagyis a fehér terület kiterjedése is általában hétről hétre nő.

Éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést. A hőmérséklet éjszakánként mindössze 0-5 fok közé csökken, de a szélvédett, fagyzugos helyeken nulla és mínusz 3 fok közé hűlhet a levegő.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras