Emlékezünk Antal Imrére: 16 évvel ezelőtt hunyt el a legendás művész

Antal Imre, a magyar televíziózás és zene világának kiemelkedő alakja, 16 évvel ezelőtt, 2008. április 15-én hagyott itt bennünket. Zongoraművészként, színészként és humoristaként is maradandót alkotott, és számos műsorral szórakoztatta a közönséget.

Hódmezővásárhelyen született 1935. július 30-án, és bár szülei orvosnak szánták, a zene iránti szenvedélye végül más pályára terelte. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát, és zongoristaként világot látott, ám egy görcs miatt kénytelen volt feladni zenei karrierjét. A televíziózásban azonban új területen bizonyíthatott, ahol olyan népszerű műsorokat vezetett, mint a "Halló fiúk, halló lányok!" vagy a "Szeszélyes évszakok".

Antal Imre magánéletében is megpróbáltatásokkal kellett szembenéznie. Édesanyja halála mély nyomot hagyott benne, és későbbi éveiben több betegséggel is meg kellett küzdenie. A "Szeszélyes évszakok" műsorvezetőjeként szerzett hírnevet, de a köztévé költségcsökkentése miatt 2005-től már nem számítottak rá. Az RTL Klubon azonban visszatért, bár ekkor már a rákkal is meg kellett küzdenie.

A művész végül egy hospice-házban töltötte utolsó hónapjait, ahol Galambos Lajos trombitaművész, jó barátja mellett hunyt el. Antal Imre végső nyughelye a Farkasréti temetőben található, ahol nemrégiben Tordy Géza, a Nemzet színésze is végső búcsút vett a világtól.

Gyűjteményünkben felidézhetjük Antal Imre pályafutásának emlékezetes pillanatait, akárcsak Tordy Géza színpadi alakításait, aki szintén maradandó nyomot hagyott a magyar kultúrában.

Tordy Géza, aki március 30-án hunyt el 85 éves korában, méltó módon, huszárok díszsorfalával búcsúztatták a Farkasréti temetőben. A temetésen számos kolléga és barát emlékezett meg róla, köztük Ernyey Béla, Lukács Sándor és Szőcs Artúr. Tordy Géza életét és munkásságát a magyar színházi és filmes élet kiemelkedő alakjai is méltatták, mint például Kern András, Halász Judit és Rudolf Péter.

Tordy Géza pályafutása során számos emlékezetes szerepet játszott, mint például Bódog Szilveszter huszár főhadnagy vagy Baradlay Jenő. A színészóriás emlékét a Vígszínház legendás igazgató-főrendezőjével, Várkonyi Zoltánnal ápolt barátsága is őrzi, akinek köszönhetően számos Jókai-adaptációban kapott szerepet. Tordy Géza sírja Hofi Géza sírja mellé került, ami jelzésértékű lehet, hiszen mindketten a magyar színházművészet meghatározó alakjai voltak.

A magyar kultúra két legendás alakjának, Antal Imrének és Tordy Gézának emlékét tisztelettel őrizzük, és hálásak vagyunk az általuk nyújtott örök élményekért.

Tordy Géza temetésén a Budai Katonai Hagyományőrző Egyesület és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnökei, Berlinger Gábor és Székely Tibor posztumusz kitüntetést adtak át a gyászoló családnak. Szőcs Artúr, aki egykori tanítványból vált a színművész jó barátjává, és Ernyey Béla is megható beszédeket tartottak. Ernyey egy különleges történetet is megosztott, amely a közös birtokolt fotelek emlékével erősíti az összetartozásukat. Lukács Sándor szerint Tordy Géza a végletek embere volt a haragban és szeretetben egyaránt, és a színművész magányát gyakran gyermekei enyhítették. A temetés lezárásaként a himnusz hangzott el.