Velünk ki egyeztetett? – A Pázmány Campus tervei a Palotanegyedben

Zajlik a társadalmi egyeztetés a VIII. kerületi Palotanegyedbe tervezett új Pázmány Campus projektről, de a lakók és civilek szerint a beleszólási lehetőségük korlátozott. Az építési miniszter, Lázár János már kijelentette, hogy a campus megépül, míg a helyiek a Magyar Rádió épületeinek megőrzését és a campus más helyszínre költöztetését szeretnék.

Februárban újra kezdődtek a tárgyalások a Pázmány-projektről, amit Lázár János és Pikó András kerületi polgármester jelentett be. Pikó a valós társadalmi egyeztetést sürgette, de a minisztérium és a civilek eltérően látták az egyeztetés eredményeit. Lázár szerint a cél megváltoztathatatlan, de az odavezető útról hajlandóak tárgyalni.

A Civilek a Palotanegyedért és a Zöld Palotanegyedért csoportok reménykednek az egyeztetés sikerében, de Lázár kijelentése, hogy az egyház érdekeit szolgálja, aggodalmat keltett bennük. A 24.hu információi szerint a társadalmi egyeztetés a minisztérium által nem fogadott kerületi ajánlat nélkül indult, és csak a beruházás néhány részletére terjedt ki.

A márciusban ígért egyeztetés keretében két lakossági fórumot tartanak, az elsőt már megtartották, a második májusban lesz, és kérdőíven is felmérik a helyiek véleményét. Pikó András szerint azonban a társadalmi egyeztetéshez nem közeledtek, sőt.

Az április 11-i fórumon sem közeledtek az álláspontok. Pikó szerint a beruházás már zajlik, és az érdemi kérdésekben nem állnak szóba a kerülettel. A Pázmány fejlesztési főigazgatója, Becker Pál és a tervező Kruppa Gábor a fejlesztés előnyeit hangsúlyozták, míg Rádai Dániel alpolgármester szerint a tervek nem felelnek meg a helyi szabályozásnak.

A lakossági fórumon felmerült, hogy a campusnak egyáltalán nem a Palotanegyedben kellene megépülnie. Lánszki Regő, az ÉKM államtitkára szerint az egyetem szükségessége és helyszíne nem kérdőjelezhető meg. Eltér István, a Budapesti Építész Kamara elnöke a rádió épületeinek értékét emelte ki, és a tervezett helyett alternatív megoldásokat javasolt.

A civilek szerint a beruházás számos problémát vet fel, és a Palotanegyed struktúrájának megváltoztatása ellen vannak. Márkus Ferenc építőmérnök szerint a Nemzeti Múzeum bővítésére is alkalmas lenne a terület, és a túlzsúfoltság is aggodalomra ad okot.

Az ÉKM bizonyos módosításokra nyitott, de a Pázmány Campus megépítése biztosnak tűnik. Lázár János a beruházás megvalósítását és a helyi lakosok bevonását korlátozottan ígérte meg. A civilek további tüntetésekkel és akciókkal próbálják megakadályozni a projektet.

A beruházás befejezését 2027 szeptemberére tervezik, a költségvetés 200 és 250 milliárd forint között mozoghat. Az Építési és Közlekedési Minisztériumtól a legfrissebb számításokra és a tervek módosításának mértékére vonatkozóan nem érkezett válasz.