Boris Beňát, az egykori titkosszolgálati vezető őrizetbe vétele

Kémkedés gyanújával vették őrizetbe a Kongói Demokratikus Köztársaságban Boris Beňát, a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) volt helyettes vezetőjét. Az ügyvédje szerint ügyfele legálisan, hat hónapja dolgozik az afrikai országban.

Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter csütörtökön számolt be az esetről, miután szerdán kora este értesült az őrizetbe vételről. A miniszter információi szerint a SIS-ből származnak, és kémkedés gyanúja miatt került sor az intézkedésre.

A szlovák igazságügyi minisztérium a TASR hírügynökségnek közölte, hogy nem regisztráltak semmilyen ügyiratot Beňáról, és nincsenek információik a külföldi őrizetbe vételéről.

Peter Kubina, Beňa ügyvédje elmondta, hogy ügyfele nem szerepel körözési listán Szlovákiában, és állítása szerint munkaügyben tartózkodik a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Kubina hozzátette, hogy Beňa vasárnap tért volna vissza Szlovákiába, és a szlovák hatóságok előre értesítve voltak kiutazásáról, mivel feltételes szabadságvesztés mellett pártfogói felügyeletet is elrendeltek.

Boris Beňát 2021-ben öt évre felfüggesztett hároméves szabadságvesztésre ítélték, és 14 ezer eurós bírságot kellett befizetnie, miután a Specializált Büntetőbíróság elfogadta a vádalkut. Korábban kenőpénz elfogadásával és bizalmas információk veszélyeztetésével vádolták, és 2020 decemberében vették őrizetbe a Júdás fedőnevű akció során.

Beňa korábban több nagyobb ügyben is koronatanúként szerepelt, tanúskodott például a titkosszolgálat egykori igazgatója, Vladimír Pčolinský ellen. A letartóztatásra a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában került sor.